Skip to main content

Βουλή: Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο

EUROKINISI

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει, όσον αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να κλείσει άμεσα το ζήτημα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Τύπου και πλήττοντας τις εργασιακές σχέσεις, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ενημέρωσης του κοινού», σημειώνει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Μόνο από την Νέα Δημοκρατία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο “Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν το εν λόγω νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει εγείρει αντιδράσεις και από την ΕΣΗΕΑ, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με το άρθρο 32 που όπως υπογραμμίζει: «μειώνει κι άλλο τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς».

Ειδικότερα, η ΕΣΗΕΑ αναφέρει: «Με διαδικασίες fast track ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργού αρμόδιου για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που επί περίπου 6 μήνες βρισκόταν σε επεξεργασία, κατά της διάρκεια της οποίας σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος προέβαλε αιτιολογημένα αντιρρήσεις και ζήτησε βελτιώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί θεσμικά ακέραιη λειτουργία των ΜΜΕ και να περιφρουρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτά».

Στη συνέχεια, τονίζει ότι «με κοινό υπόμνημα της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων-μελών της, που υποβλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζητήσαμε την πλήρη απόσυρση του άρ. 32, το οποίο επιτρέπει στους αδειούχους παρόχους περιεχομένου να απασχολούν το 25% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων μέσω συνδεδεμένων εταιριών, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο, που θίγει ευθέως τους εργαζόμενους και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απώλεια θέσεων εργασίας».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, επισημαίνεται: «Η Κυβέρνηση επιδιώκει, όσον αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να κλείσει άμεσα το ζήτημα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων Τύπου και πλήττοντας τις εργασιακές σχέσεις, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα της ενημέρωσης του κοινού. Είναι δε, τουλάχιστον λυπηρό, ότι αν και το νομοσχέδιο ευαγγελίζεται την ενίσχυση της δημοσιότητας, στην πραγματικότητα απουσιάζουν ρυθμίσεις σε σχέση με τη λογοκλοπή και τις ψευδείς ειδήσεις».

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το άρθρο σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, θα προβεί σε κάθε δυνατή νομική ενέργεια προκειμένου να το ακυρώσει στην πράξη.