Skip to main content

Υπόθεση Μαρία Σπυράκη: Πώς φτάσαμε στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας – Όλο το χρονικό

Η συγκεκριμένη υπόθεση «έσκασε» στις Βρυξέλλες, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση. Αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Όσο μάλιστα διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πώς φτάσαμε όμως εδώ;

Χθες έγινε γνωστό πως την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη (όπως και της Έυας Καϊλή) ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας. Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση, που ελήφθη από την OLAF, υφίστανται υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού. Και μπορεί η υπόθεση να μην σχετίζεται με το  λεγόμενο Qatargate αλλά  είναι προφανές  ότι η χρονική συγκυρία, στην οποία ήρθε στο φως η είδηση … πυκνώνει τα σύννεφα.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση «έσκασε» στις Βρυξέλλες, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και αργά χθες το βράδυ – με την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – ο πρωθυπουργός «έδειξε»  προς τη σημερινή ημέρα αναφορικά με τη λήψη των αποφάσεων.

Είναι προφανές πως η είδηση από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι τελικές αποφάσεις κλείδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου και ανακοινώθηκαν στη συνέχεια.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη σημείωσε χθες πως: «ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπού πρώην συνεργάτη, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatargate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση». Σήμερα το πρωί σε δηλώσεις της είχε πει πως  θα ζητούσε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας για να μην υπάρχουν σκιές.

Πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ

«Η  Σπυράκη ζήτησε αναστολή ιδιότητας από τη ΝΔ, ο Μητσοτάκης «πουλάει» δήθεν «απόφασή του» – Δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει» αναφέρει σε  ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «μετά την άρση ασυλίας της κας Σπυράκη που ελέγχεται για απάτη από τον ευρωπαίο εισαγγελέα, περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη το αυτονόητο, δηλαδή την αποπομπή της. Αντί αυτού προσπαθούσαν όλη τη νύχτα να μας πείσουν ότι δεν πρόκειται για απάτη αλλά απλά για μια «διοικητική διαφορά».

Αλήθεια σήμερα τι άλλαξε; Η απελπιστική κατρακύλα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι πλέον δεν ξέρει τι να πρωτοπρολάβει και τι να πρωτοσυγκαλύψει». Επισημαίνει δε πως «τελικά «με απόφαση Μητσοτάκη» αναστέλλεται η κομματική της ιδιότητα ή με πρωτοβουλία της ίδιας της κας Σπυράκη όπως ανακοίνωσε το πρωί; Τελικά ούτε την κα Σπυράκη δεν είναι σε θέση να ελέγξει».