Skip to main content

Πόλεμος όλων εναντίων όλων για τον ρόλο της Εύας Καϊλή σε ΕΕ και Ελλάδα

Τους τόνους σήκωσε από νωρίς χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος καταλόγισε δημοσίως στην κυρία Καΐλή ότι αποτελούσε «Δούρειο Ίππο» της ΝΔ.

Νέο ρήγμα στις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά και φωτιά στο κομματικό σύστημα αναφορικά με τον ρόλο της στην υπόθεση των υποκλοπών έβαλε η σύλληψη της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή με την κατηγορία της εμπλοκής σε κύκλωμα διαφθοράς υπέρ του Κατάρ.

Τους τόνους σήκωσε από νωρίς χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος καταλόγισε δημοσίως στην κυρία Καΐλή ότι αποτελούσε «Δούρειο Ίππο» της ΝΔ. «Λειτουργούσε ως ένας δούρειος ίππος, ένας βραχίονας της ΝΔ, στην παράταξή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» κατήγγειλε σε συνέντευξή του. Προς επίρρωση του ισχυρισμού του ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυρία Καϊλή στην Ευρωβουλή για να εμποδίσει την έρευνα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι θύμα τους ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή PEGA ότι η κυρία Καϊλή προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα. Στην Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου οπότε και κλήθηκα να μιλήσω για το θέμα στο Στρασβούργο, με ενημέρωσαν από την σοσιαλιστική ομάδα ότι προσπαθούσε να μη μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Έμαθα επίσης ότι της είχαν πει να ψηφίσει αποχή στη ψηφοφορία για τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψήφισε τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» κατήγγειλε δείχνοντας ότι η υπόθεση θα ανεβάσει και πάλι την ένταση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στην αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Καϊλή ενεπλάκη, όμως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος καταλόγισε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ότι «με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο επιχειρεί να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα της παράταξής του». «Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δεν βαρύνουν  -με την όποια ηθική, πολιτική και νομική σκιά- τον ίδιον και το κόμμα του, αλλά τη ΝΔ» συμπλήρωσε. Παράλληλα αντέκρουσε τις κατηγορίες για τις σχέσεις της κυρίας Καϊλή με την ΝΔ λέγοντας ότι η ευρωβουλευτής «υπήρξε επί πολλά χρόνια στενά συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη». Επίσης ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ουσιαστικά ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή δικαιώνουν τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ελληνική κυβέρνηση. «Πολλές φορές αυτοί που διατύπωναν απόλυτες θέσεις σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι διωκτικές Αρχές να έχουν το νου τους και σε πολιτικά πρόσωπα ή όχι, ενδεχομένως πρέπει να τα προσεγγίσουν με μεγαλύτερο σκεπτικισμό» είπε.

Στον πολιτικό ρόλο της κυρίας Καϊλή αναφέρθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, να καταλογίζει στον κ. Ανδρουλάκη ότι άργησε να ανακαλύψει τον Δούρειο Ίππο που είχε στο κόμμα του. «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κας Καϊλή και ο κος Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας : “εγώ δεν καλύπτω κανέναν”. Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει το Δούρειο Ίππο;”» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ με οξύτατη ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η υπόθεση Καΐλή αποτελεί ένα ακόμα σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου. «Οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα τους και η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς «αίματος» της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε ο Περισσός και πρόσθεσε ότι «οι ανταγωνισμοί διαφόρων μεγάλων συμφερόντων κι ομίλων για τον έλεγχο της διοργάνωσης, τα χιλιάδες θεσμοθετημένα λόμπι στο ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η ΕΕ των μονοπωλίων αποτελούν «φυτώρια» διαφθοράς και συνιστούν κανονικότητα ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν παίρνει γιατρειά».

Σε παρέμβασή της η Ελληνική Λύση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η Ελλάδα διασύρεται παγκοσμίως επειδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντί να υπηρετήσουν την πατρίδα, «αλληλοεκβιάζονται» με σκοπό την κομματική τους επιβίωση». Υπογράμμισε δε ότι «για άλλη μια φορά, μία υπόθεση πολιτικής  διαφθοράς γίνεται γνωστή από έρευνες των αρχών του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας».

Την υπόθεση σχολίασε και το ΜέΡΑ25 το οποίο ανέφερε ότι μετά τις εξελίξεις για το κύκλωμα διαφθοράς στις Βρυξέλλες «εξηγούνται τα ανήκουστα περί των “πρωτοπόρων στα εργασιακά δικαιώματα” του Κατάρ». «Πίσω τους κρύβονταν γνωστοί αντικομμουνιστές, μνημονιακοί “μένουμε Ευρώπη”, πρωτοπόροι στη διαφθορά» πρόσθεσε θυμίζοντας τις θέσεις της κυρίας Καϊλή τα τελευταία χρόνια.