Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Αν θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικής συνοχής κάντε πρόταση δυσπιστίας

Intime News/ Δημήτρης Περιστέρης

«Η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη πέφτει στο κενό» είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην αντεπίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα αν θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κ.Ο. της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Σχολιάζοντας ειδικότερα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός, είναι ένα επίτευγμα».

«Αυτή η μόνιμη προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την παράταξή μας ως διχασμένη, ως έχουσα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα τείνει μονίμως πέφτει στο κενό» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Αν θεωρείτε ότι όντως υπάρχει ζήτημα κοινοβουλευτικής συνοχής έχετε στα χέρια σας το υπέρτατο όπλο: κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Την τελευταία πρόταση δυσπιστίας την κάνατε για έναν χιονιά, έχει παρέλθει ένα εξάμηνο. Αν υπάρχει μείζον ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα κάνετε πρόταση δυσπιστίας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων;» συμπλήρωσε.

«Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στην απόφαση της κυβέρνηση να υπαχθεί η ΕΥΠ απευθείας στον πρωθυπουργό. Είπατε για μία ακόμη φορά πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη μεταπολίτευση Σας θυμίζω ότι κάνετε λάθος. Ο πρώτος που ενέταξε την ΕΥΠ στο γραφείου του πρωθυπουργού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και αυτό έγινε για πάνω από μία δεκαετία» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη πως είναι επί της ουσίας σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πως «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας».

«Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική οργάνωση, είμαστε μία χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους και θεωρούμε πως η ισορροπία που έχουμε επιτύχει ανάμεσα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΕΥΠ» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στα 19 χρόνια της πολιτικής του πορείας, δεν έχει κάνει καμία μήνυση, ούτε αγωγή σε κανένα δημοσιογράφο. «Έχω ακούσει πολλά, μήνυση από εμένα σε δημοσιογράφο δεν θα δείτε. Συνέβη το αντίθετο: μου έκανε αγωγή ο κ. Βαξεβάνης, γιατί είπα την αλήθεια ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα και για αυτό κατευθύνθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Κάντε μου και εσείς αγωγή γιατί όλοι ήσασταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση».

«Με τον κ. Χατζηδάκη γνωρίζομαι 30 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του κόμματος μας… Είναι δυνατόν να το υπονοείτε κάτι τέτοιο, δεν ντρέπεστε λίγο; Τι να μάθω; Πότε θα αυξηθούν οι συντάξεις; Πότε θα δοθούν τα επιδόματα;» συνέχισε σχολιάζοντας όσα ανέφερε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ακόμη πως «κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με δημοσιεύματα, που υπονοούν ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ».

«Να είστε πολύ προσεκτικός κ. Τσίπρα όταν μιλάτε για εκτροπή»

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου το ερώτημα αν παρακολουθείτο ο κ. Πιτσιόρλας και αν ο ίδιος το γνώριζε: «Τι μας λέει ο κ. Τσίπρας; Μας λέει ότι γνώριζε αλλά δεν ήταν βουλευτής. Κύριε Τσίπρα επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ σε δημοσιογράφους, πολιτικούς; Περιμένω τη δική σας απάντηση». Κάλεσε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει «ποιους εξυπηρέτησε με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019;» και συμπλήρωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικός κ. Τσίπρα όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα χαράματα, είστε ο άνθρωπος που έκανε δημοψήφισμα σε μία εβδομάδα. Και είστε ο πολιτικός προϊστάμενος που σήμερα έχει δύο υπουργούς του στο Ειδικό Δικαστήριο, για παράβαση καθήκοντος. Άρα θα συνιστούσα όταν κάνετε μαθήματα δημοκρατίας να είστε πιο προσεκτικός».

«Δεν μπορείτε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε τον Δεκέμβριο του 2008»

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του με αναφορά στο τραγικό περιστατικό με τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τραγικό περιστατικό, που οφείλει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και θα το κάνει και μέχρι τότε θα συνιστούσα από όλους προσοχή και όχι στοχοποίηση της Αστυνομίας συλλήβδην» είπε για να καταλήξει: «Να ξέρετε πως δεν μπορείτε να επαναλάβετε όσα κάνατε – γιατί εσείς τα οργανώσατε – τον Δεκέμβριο του 2008. Αυτά τελείωσαν μια και καλή. Αυτά ξεχάστε τα».

«Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο»

«Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει, ”το παράνομο λογισμικό predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας”. Είστε ψεύτης. Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το βήμα. Ανεβείτε. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα και να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα; Αν γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο, προσκομίσατε αποδείξεις; Ο κ. Ντογιάκος – επειδή είπατε να πάμε μαζί – ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο. Σωστά είπατε. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Άρα, ως προς τι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η αντιπαράθεση σε θέατρο του παραλόγου» ανέφερε και σε τριτολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις και γιατί δεν κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους, αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή; Έχουμε κ. Τσίπρα ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εσάς πρωθυπουργό. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε, το είπατε» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

naftemporiki.gr