Skip to main content

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ΕΛΚ

Image Online

Προετοιμασία για τις εκλογικές μάχες του 2023 και 2024.

Στη Αθήνα θα βρίσκονται σήμερα και αύριο είκοσι ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για να συζητήσουν τη στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει των σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα στην Αθήνα θα είναι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Επίσης, το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Kλάους Γιοχάνις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Aντρέι Πλένκοβιτς και της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, o καγκελάριος της Αυστρίας Kαρλ Νεχάμερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται  κεκλεισμένων των θυρών, επτά αρχηγοί κρατών και συνολικά 20 πρόεδροι κομμάτων αναμένεται να ανοίξουν τη συζήτηση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024 με στόχο τον συντονισμό των δράσεών τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕPP Leaders Retreat είναι ένα κλειστό διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα. Το ΕPP Leaders Retreat θα ανοίξουν ο πρόεδρος του ΕΛΚ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη πολιτική περίοδο.

Σε αυτήν ο στόχος είναι η αλληλοϋποστήριξη και η συνένωση δυνάμεων της κεντροδεξιάς ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 και των ευρεκλογών του 2024.

Η παρουσία των ηγετών και της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα μόνον τυχαία δεν είναι, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει προτάσεις στο τραπέζι του ΕΛΚ, όπου η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά φιλοδοξεί να διατηρήσει και να αυξήσει δυνάμεις ενόψει της μάχης του 2024.

H συνάντηση, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς των συνηθισμένων Συνόδων του ΕΛΚ, που είθισται να προηγούνται των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, θα δώσει την ευκαιρία για πιο ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ ηγετών και αρχηγών κομμάτων, οι οποίοι θα συζητήσουν ακόμη σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η άμυνα και η ασφάλεια και άλλα πολιτικά και θεσμικά θέματα.

Οι στόχοι του ΕΛΚ

Μιλώντας για τη σημερινή συνάντηση στο Politico, ο κ. Μπακόλας σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Στην συνάντηση- είπε- θα παρευρεθούν ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του ΕΛΚ (Κύπρος, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα, Αυστρία, Κροατία) καθώς και οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Τσεχίας, της Ιταλίας και του Βελγίου και μια ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στόχος της συγκέντρωσης, που ξεκινά σήμερα, είναι να αρχίσουν να διαμορφώνονται κοινές θέσεις και να ανασυντάσσονται ενόψει των εκλογών σε Ισπανία, Πολωνία, Φινλανδία, Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε ο κ. Μπακόλας. «Θέλω να συζητήσουν εκτενώς», πρόσθεσε.

Από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές, το ΕΛΚ έχασε το πιο εξέχον μέλος του, την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζει το Politico αναφέροντας την προηγούμενη εμπειρία του Βέμπερ με την προεδρία της Επιτροπής, κατά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. «Δεν θέλουμε να ξανασυμβεί αυτό», είπε ο Μπακόλας. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μαζέψουμε τους ηγέτες μας, να τους κλείσουμε σε ένα δωμάτιο και να συζητήσουμε» — μια άσκηση που σύμφωνα με τον κ. Μπακόλα θα επαναληφθεί δύο φορές το 2023 και μία τον Ιανουάριο του 2024 για ένα συνέδριο του κόμματος για την εκλογή Spitzenkandidat.

Τα μέλη του ΕΛΚ θα προσπαθήσουν να επιτύχουν ευρεία συμφωνία σε θέματα όπως τα διακρατικά ψηφοδέλτια, η πολιτική της ΕΕ για την άμυνα, η εξωτερική πολιτική και η μετανάστευση. «Θέλω να σκεφτούν, να αποφασίσουν πού πηγαίνει η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό για το τέλος», είπε αναγνωρίζοντας ότι το ΕΛΚ χρειάζεται εκλογική ώθηση. «Πρέπει να κερδίσουμε, ειδικά στις μεγάλες χώρες», είπε, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο θα «γίνει πρωθυπουργός» στην Ισπανία και ότι το κόμμα θα τα πάει καλά στη Γερμανία και την Πορτογαλία. «Πρέπει να διατηρήσουμε μία έδρα [στο Συμβούλιο]. Θα κερδίσουμε με τον Μητσοτάκη και πρέπει να κερδίσουμε άλλες τρεις έδρες στο Συμβούλιο. Αυτοί είναι οι στόχοι για το 2023», δήλωσε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Στις 14:00, θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Kαρλ Νεχάμερ, στις 15:00 με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Kλάους Γιοχάνις, και στις 16:00 με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη διήμερη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στη Βουλιαγμένη.