Skip to main content

Εκλογικά διλήμματα και στο βάθος κάλπες

Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται, οι περιοδείες πληθαίνουν και τα ψηφοδέλτια κλείνουν. Η στρατηγική των κομμάτων.

Η οικονομία και οι παρακολουθήσεις βάζουν… φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση  και τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για τις επόμενες εκλογές. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη αρχίσει τις περιοδείες και τα ψηφοδέλτια κλείνουν σταδιακά, καθώς στόχος των κομμάτων είναι η αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.

Η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη πως «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» πυροδότησε τη συζήτηση για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Δεν αποτελεί άλλωστε  μυστικό πως στο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις  για επιτάχυνση των εκλογών και εναλλακτικά σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.

Πάντως οι κομματικές μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ, ενώ όσο πιο κοντά θα  έρχονται οι κάλπες τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι. Το θέμα των παρακολουθήσεων συνεχίζει να  πυροδοτεί σφοδρές… μονομαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών  και Διαφάνειας της Βουλής. Παράλληλα πολιτικές κόντρες πυροδοτεί και η ακρίβεια  και τα κόμματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου

Στην κυβέρνηση πορεύονται προς στις κάλπες, θέτοντας στους ψηφοφόρους το ερώτημα  «θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω». Και υιοθετείται  μία διπλή στρατηγική για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Από την μία πλευρά δίνεται βαρύτητα στην προβολή του κυβερνητικού έργου και στην καλλιέργεια ενός θετικού αφηγήματος για την επόμενη ημέρα. Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων χρειάζεται σταθερότητα για να μην γίνουν βήματα προς την λάθος κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα στο Λονδίνο σειρά επαφών με επενδυτικό «άρωμα». Παράλληλα στο Μαξίμου οργανώνονται οι επόμενες περιοδείες και σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Τρίπολη  και στη Λάρισα.

Στην τελική ευθεία είναι και η συγκρότηση των γαλάζιων ψηφοδελτίων (τα ονόματα ανακοινώνονται σταδιακά), ενώ αυτό που θα κλειδώσει στο τέλος είναι το Επικρατείας. Στη Νέα Δημοκρατία στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ( σε μια προσπάθεια να προλάβουν το ενδεχόμενο της… χαλαρής ψήφου)

ΣΥΡΙΖΑ : Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση

Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση για την ακρίβεια αλλά και για τις παρακολουθήσεις εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Με σχέδιο και προτάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τεράστια κρίση ακρίβειας, να μπει ένα τέλος την λεηλασία του δημόσιου πλούτου και να ξαναφέρουμε την δικαιοσύνη στον τόπο» σημείωσε  πρόσφατα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ακρίβεια, ενώ καταιγιστικά είναι τα πυρά προς την κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων. Στο μεταξύ οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τελική ευθεία – σύντομα θα υπάρξουν και οι πρώτες  ανακοινώσεις- και στόχος είναι τα νέα πρόσωπα να στείλουν  μήνυμα ανανέωσης. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και έμφαση θα δοθεί σε νόμους που θεωρούνταν παραδοσιακά «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας αλλά το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως δεν έχει την ίδια δυναμική.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ : Ανακοινώνει πρόγραμμα και ψηφοδέλτια

«Η κρίση βαθαίνει. Χιλιάδες Έλληνες βυθίζονται στην απελπισία. Οφείλουμε, λοιπόν, να πάρουμε γενναίες πρωτοβουλίες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Η Χαριλάου Τρικούπη εστιάζει στο θέμα των κόκκινων δανείων – κατατέθηκε και τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας – και κάνει λόγο για  πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα  των τομεαρχών, ενώ σε δεκαπέντε μέρες θα ανακοινωθούν  το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια είναι να υπάρξει επανασύνδεση με ψηφοφόρους που στο παρελθόν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, όμως την τελευταία δεκαετία είχαν επιλέξει  άλλα κόμματα. Και εκεί θα δοθεί βαρύτητα το επόμενο διάστημα, ενώ θα γίνουν και περιοδείες σε περιοχές που έχουν υπάρξει πράσινα «κάστρα».