Skip to main content

«Αποστάσεις» μέσω… Κατάρ Ανδρουλάκη – Καϊλή

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε το Κατάρ - τη χώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ - ως «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα.

Ως «άδειασμα» ερμηνεύθηκε ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τη δήλωση της Εύας Καϊλή σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ. Η ευρωβουλευτής του κομμάτος χαρακτήρισε το Κατάρ – τη χώρα που φιλοξενεί το Μουντιάλ – ως «πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα κάνοντας  αναφορά στο ILO (International Labour Organization). Μια δήλωση που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως και προκάλεσε σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την σχετική ομιλία της Εύας Καϊλή ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης». Υπογράμμισε  δε πως «έχουμε άλλη τοποθέτηση  για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα η στάση που είχε ακολουθήσει η  Εύα Καϊλή για το θέμα των παρακολουθήσεων- και σχετικές δηλώσεις της – είχαν  δημιουργήσει ένα «ψυχρό» κλίμα στις σχέσεις της με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.  Πρόσφατα η ευρωβουλευτής – απαντώντας σε σχετική ερώτηση  – θέλησε να κατεβάσει τους τόνους και είπε πως δεν  υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες μια σειρά περιστατικών έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις για το πως εξελιχθεί η κατάσταση. Για παράδειγμα η Εύα Καϊλή ειχε ψηφίσει για Γενικό Γραμματέα στο ευρωκοινοβούλιο τον Ιταλό κεντροδεξιό Alessandro Chiocchetti.  Το γεγονός πως  δεν απείχε από τη διαδικασία – «γραμμή» που ακολούθησε η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών – είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Μηνύματα Ανδρουλάκη με πολλούς αποδέκτες

Στην επόμενη ημέρα των εκλογών αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο Blue Sky ο Νίκος Ανδρουλάκης, στέλνοντας  μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. «Ούτε ο Τσίπρας θέλει να συγκυβερνήσουμε ούτε ο Μητσοτάκης. Θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ βάζει όρους, όρους για μια άλλη πολιτική που δεν θέλουν να ακολουθήσουν» τόνισε αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Επί του υποθετικού σεναρίου στήριξης κυβέρνησης άλλων κομμάτων από εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εθνικών εκλογών απάντησε: «Η δημοκρατική παράταξη ονόμασε αυτή τη διαδικασία αποστασία». Για να προσθέσει «όσοι, λοιπόν, σκέφτονται τέτοια σενάρια, ας θυμηθούν το τέλος των αποστατών».

Αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε «θέλω στις εκλογές να πάμε με ομαλό πολιτικό τοπίο, προκειμένου να ξέρει ο ελληνικός λαός τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευθύνες της ερευνητικής δημοσιογραφίας, την αλήθεια και το ψέμα. Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Στόχος μου είναι να θωρακιστεί η ελληνική δημοκρατία». Όπως είπε «θεωρώ αδιανόητο να επιτρέψουμε μετά από 5-10 χρόνια να μπορεί ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας, που έχει τη δυνατότητα να δώσει 10-15 εκατ. ευρώ να πάρει αυτά τα μηχανήματα, να εκβιάζει δικαστές, πολιτικούς».