Skip to main content

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει να εναντιωθεί κανείς στην Τουρκία

Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις τις Τουρκίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει με απειλητικό ύφος πως «Οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει να εναντιωθεί κανείς στην Τουρκία». Κατηγόρησε δε την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας και τιμιότητας λέγοντας ότι «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του αυτή και συνέχισαν να μιλάνε εναντίον μας, ειδικά ο Δένδιας».

Συνεχίζει το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας η Τουρκία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να υποστηρίζει αυτή τη φορά ότι η Αθήνα στοχοποίησε την Τουρκία με ψεύτικες εικόνες και πληροφορίες. «Η Ελλάδα προσπάθησε να μας συκοφαντήσει με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Τους απαντήσαμε με έγγραφα που τους εξόργισε», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας  στην εναρκτήρια ομιλία της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάνελ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου που διοργάνωσε το ίδρυμα SETA, αναφέρθηκε στην Ελλάδα με απειλητικό ύφος λέγοντας πως  «Οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει να εναντιωθεί κανείς στην Τουρκία. Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του αυτή και συνέχισαν να μιλάνε εναντίον μας, ειδικά ο Δένδιας».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων, ο Τσαβούσογλου  είπε «Δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ». Υπογράμμισε δε  ότι υπάρχει εχθρική προσέγγιση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο λέγοντας πως «Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο τα τετελεσμένα που μας έχουν φυλακίσει στις ακτές μας».

Σχετικά με το θέμα του εναέριου χώρου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «ο ισχυρισμός της Ελλάδας για δικαίωμα επέκτασης του εναερίου χώρου είναι εκτός του διεθνούς δικαίου». Κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα για έλλειψη ειλικρίνειας και τιμιότητας  σε σχέση με τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, ενώ δήλωσε ότι εκείνη «μπλοκάρει» το δρόμο του δικαίου.

Ανέφερε τέλος ότι «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση», συμπληρώνοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να ενεργούμε με τρόπο που να αγνοεί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και να επιτρέπουμε σε άλλους να δράσουν».