Skip to main content

«Παράθυρο» για συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Πιθανή θεωρείται μία συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί διάθεση από την τουρκική πλευρά για ένα ραντεβού των δύο υπουργών. 

Η Αθήνα έχει τονίσει πως διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών, έχοντας πάντως καταστήσει σαφείς τις «κόκκινες γραμμές» της. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται από την ελληνική πλευρά, προϋπόθεση για να υπάρξει εκ νέου προοπτική για διάλογο με την Άγκυρα είναι να σταματήσει η γειτονική χώρα την εμπρηστική ρητορική και τις επιθετικές ενέργειες. 

Χθες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επισημάνει πως η επιθετική και φιλοπολεμική ρητορική της Τουρκίας «ενοχλεί και ανησυχεί». Έχει τονίσει επίσης πως η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων είναι η εγγύηση ότι όποιος σχεδιάζει πράγματα, επιβουλεύεται εδάφη, αναπτύσσει στην πράξη τον αναθεωρητισμό ή ακόμη και τον επεκτατισμό της εποχής, θα βρει απέναντί του ισχυρό τείχος ανάσχεσης.

Υπενθυμίζεται πως η έγκριση και η πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς και η αναβάθμιση συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον συζητήθηκε η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, «συμπεριφορά που αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

naftemporiki.gr