Skip to main content

Γ. Κατρούγκαλος στο Naftemporiki TV: Κενό στρατηγικής στις κινήσεις της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας

Η Τουρκία για πρώτη φορά από τη συμφωνία του 1930 θέτει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, κάτι που κανείς δεν μπορεί να περάσει αψήφιστα ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή 7-10 της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής και στους Νικόλ Λειβαδάρη και Κώστα Καλέτσιο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν πρέπει να φοβάται και πολύ περισσότερο να επιτρέψει στον Ερντογάν να εργαλειοποίησει τον φόβο. Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται στο ζήτημα με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας είναι μια συνεπή στρατηγική, που όμως δεν υπάρχει, είπε ο κ. Κατρούγκαλος  «Δεν μπορούμε από το ‘Ερντογάν γιοκ’ να περνάμε σε κινήσεις που δεν έχουν προετοιμαστεί. Δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν για να αποφευχθούν ατυχήματα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας όμως πως «όπως έχει ήδη φανεί πρέπει να έχει προετοιμασία η συνάντηση ιδίως σε πολύ ψηλό επίπεδο και κυρίως στην ατζέντα καθώς πρέπει να ξέρουμε τι επιδιώκουμε» 

Σε αυτό το σημείο διαπιστώνεται ένα βασικό κενό στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα έπρεπε να διεκδικήσει η πρόσκληση Ερντογάν στην επερχόμενη σύνοδο της Πράγας να γίνει με όρους και να μην είναι λευκή κάρτα-πρόσκληση στον Ερτνογάν που ουσιαστικά τον επιβραβεύει. 

Όπως ανάφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση κενό στρατηγικής και συνέπειας. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει τι από τα δυο ισχύει το ‘Ερντογάν γιοκ’ ή η συνάντηση» συμπλήρωσε.