Skip to main content

Ν. Ηλιόπουλος για Ιταλία: Η μάχη απέναντι στην Ακροδεξιά δεν έχει τελειώσει

«Η μάχη απέναντι στην Ακροδεξιά δεν έχει τελειώσει», τόνισε σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τη νίκη της ακροδεξιάς υποψηφίου Τζόρτζια Μελόνι στις χθεσινές ιταλικές εκλογές.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 FM», ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «Δυστυχώς, μετά την κρίση του 2008 βλέπουμε σε μια σειρά από χώρες αυτές τις δυνάμεις να έχουν επανακάμψει ή να έχουν πάρει ακόμα και ηγεμονική θέση, όπως έγινε τώρα στην Ιταλία. Η μόνη απάντηση είναι η ενδυνάμωση της Αριστεράς και άρα εδώ πρέπει να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνει και ποια λάθη να αποφύγει, ώστε να κερδίσει αυτή το λαϊκό κόσμο και να μην αφήσει την οργή και τα αδιέξοδα της κοινωνίας να εκφραστούν σε μια αντιδραστική κατεύθυνση».

«Και στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι και μηχανισμοί που θα ήθελαν να αναγεννήσουν ακροδεξιά πολιτικά μορφώματα. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ υπάρχει διαδικασία κανονικοποίησης της Ακροδεξιάς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν έχουν αναδειχθεί σε κεντρικά στελέχη ο Βορίδης, ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Πλεύρης», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «την περίοδο που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί στο δρόμο με τους νεοναζί».

Απάτη με τις συντάξεις

Αναφερθείς στις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις στις συντάξεις, σχολίασε: «η ΝΔ εξαγγέλλει αυξήσεις με βάση το νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα όσα έχουν γίνει γενικά με τις συντάξεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια τεράστια απάτη». «Όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε ένα μέρος της 13ης σύνταξης, μια μόνιμη δαπάνη 850 εκ. ευρώ το χρόνο, η ΝΔ το ψήφισε και είπε ότι θα το διατηρήσει όταν έρθει στην εξουσία. Όταν εκλέχτηκε, το κατήργησε. 

Ακόμα, όσον αφορά τα αναδρομικά, κυβερνητικά στελέχη όπως ο κ. Πέτσας, έλεγαν στον κόσμο να μην κάνει προσφυγές επειδή υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα τα επέστρεφε έτσι κι αλλιώς σε όλους, εφόσον έβγαινε σχετική δικαστική απόφαση. Τελικά η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε και γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα τα δώσει, πριν λίγες μέρες το παραδέχτηκε δημόσια ο κ. Σταϊκούρας. Πάνω από 1 εκ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά τους», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα 2,5 δισ. των αναδρομικών θα δοθούν στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ θα επανέλθει και η 13η σύνταξη που κατήργησε η ΝΔ», δήλωσε.

Δύο κατώτατοι μισθοί για θέρμανση

«Αυτή τη στιγμή το 28% των πολιτών της χώρας είναι σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καταγράφουμε τον τρίτο χειρότερο δείκτη στην Ευρώπη. Η ετήσια αύξηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 221%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62%. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι δίνουν δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για να θερμανθούν. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι απλά δεν παίρνει πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, αλλά συντονίζει τη λεηλασία κατά του εισοδήματος των πολιτών», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μόνο για το Σεπτέμβρη φαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 500 εκ. Η κυβέρνηση πολύ συνειδητά δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων, από τα οποία εξαρτάται, και όχι για την ασφάλεια της κοινωνίας», συνέχισε, «την ίδια στιγμή που υπερεπενδύει σε ένα μιντιακό σύστημα το οποίο δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και συμπεριφέρεται λες και οι πολίτες ζουν σε άλλη χώρα». «Η στρατηγική αυτή όμως θα καταρρεύσει στις επόμενες εκλογές», διεμήνυσε.

Αναφερθείς στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, επανέλαβε τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για «τη θέσπιση του αφορολόγητου σε αυτές τις κατηγορίες στα 10.000 ευρώ». «Το μέτρο αυτό θα κόστιζε 160 εκ., είναι ένα μέτρο κοστολογημένο, απόλυτα εφικτό και δίκαιο», πρόσθεσε.

Καμία αξιοπιστία

Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες από κυβερνητικής πλευράς περί αξιοπιστίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε: «αξιοπιστία έχει η κυβέρνηση που κατάφερε να ολοκληρώσει τον κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής, που άφησε τη χώρα με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, 37 δισ. μαξιλαράκι και το 80% του χρέους ρυθμισμένο με επιτόκιο 1% για τα επόμενα 10 χρόνια». «Αξιοπιστία δεν έχει ένα κόμμα όπως η ΝΔ, που στο παρελθόν άφησε τη χώρα με 12% έλλειμμα, αξιοπιστία δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση της οποίας ο υπουργός Ενέργειας έλεγε πέρσι τέτοιες μέρες ότι το ρεύμα θα αυξηθεί μόλις 2 με 3 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όλο το επόμενο διάστημα θα έχουν συνεχείς επαφές με την κοινωνία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με εργαζόμενους από το ΔΕΔΔΗΕ για να αναδείξει το γεγονός ότι μόνο το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου είχαμε 300.000 εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης», είπε, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, «ένα νοσοκομείο που έμεινε χωρίς αναισθησιολόγο».

Το μέτρο για την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει καταρρεύσει

Τέλος, σε ερώτηση για την απόσυρση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δήλωσε: «το μέτρο για την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει καταρρεύσει».

«Όταν θες να στηρίξεις ένα μαγαζί, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τα κολέγια, τότε δυσφημείς και τον ανταγωνιστή του. Ο ανταγωνιστής των κολεγίων είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ήδη ηττηθεί στη συνείδηση του κόσμου και θα είναι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα καταργηθούν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​