Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν «τσιμπάμε» στις προκλήσεις

«Η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις» της Άγκυρας ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στη γειτονική χώρα να «μην παίζει» με την Ελλάδα.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό Sfera, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «κρεσέντο δηλώσεων και τοποθετήσεων που έχουν ξεπεράσει τα όρια» εκ μέρους της γειτονικής χώρας.

«Είμαστε ‘καταδικασμένοι’ με την καλή έννοια, να συνυπάρχουμε με την Τουρκία. Θα είμαστε πάντα γείτονες. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο οι λαοί το αντιλαμβάνονται. Και εγώ θα καταβάλω πάντα προσπάθεια, από τη μία να είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια τα οποία θέτουμε» τόνισε. Απέδωσε μάλιστα την έξαρση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε προεκλογικά παιχνίδια της τουρκικής ηγεσίας. 

Επεσήμανε ακόμη πως η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και «ξέρουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα».

Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να είμαστε σε θέση να μπορούμε να συζητούμε, να λύνουμε τις διαφορές μας ή και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε». «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν εκτιμώ ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία. Είναι πολύ βαθιές και έρχονται από πολύ μακριά. Αλλά χρειαζόμαστε αυτήν την καθημερινή ένταση και αυτό το δηλητήριο; Σκεφτείτε να μπαίναμε σε αυτό το παιχνίδι, που κάθε μέρα να απαντούσα στον Erdoğan και να υπήρχε μία διαρκής κλιμάκωση…» συνέχισε.

«Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο θα ήταν; Ότι τελικά θα δηλητηριάζαμε την κοινή γνώμη. Και αυτό το οποίο υπάρχει στις κοινές γνώμες και της Ελλάδος και της Τουρκίας, μία κατανόηση ότι τελικά αυτό το οποίο ακούμε από τους πολιτικούς της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε. Διότι θα υπάρχει και επόμενη, θα υπάρχει και μεθεπόμενη μέρα και η Τουρκία θα είναι πάντα εκεί και η Ελλάδα θα είναι πάντα εκεί» παρατήρησε.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός αναμένεται απόψε στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις συναντήσεις και τις ομιλίες του επί αμερικανικού εδάφους θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας.

Κλιμακωτή επιδότηση και κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Εστιάζοντας στην ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές και πως «αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

«Τι κάνουμε γι΄ αυτό όμως; Διότι τον πολίτη τελικά τον νοιάζει τι λογαριασμό θα πληρώνει στο σπίτι του, τι ρεύμα θα πληρώνει, τι πετρέλαιο θα πληρώνει, τι φυσικό αέριο θα πληρώνει. Εμείς έχουμε δρομολογήσει εδώ και δύο μήνες έναν μηχανισμό υποστήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, γι΄ αυτό και πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα, φαντάζομαι ότι θα ακούτε λιγότερα παράπονα σε σχέση με αυτά τα οποία ακούγατε στις αρχές του έτους για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε. Σημείωσε στη συνέχεια πως σύντομα θα ανακοινωθεί από τον υπουργό το πλαίσιο της παρέμβασής μας για όλο το χειμώνα. Όπως είπε, θα πάμε σε μια κλιμακωτή επιδότηση, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. «Όσο πιο πολύ δηλαδή θα εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με το περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα παίρνεις. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες που είναι η πραγματική οικονομία. Το φως ναι, καλό είναι να το σβήνεις» πρόσθεσε.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί  – όπως είπε – από την 1η Μαΐου του ’23. «Η διαδικασία αυτή δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία. Υπάρχει μια σημαντική διαβούλευση. Διότι είναι εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό πάρα πολύ. ‘Θα τον πάμε’ λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ‘στα 800 ευρώ’. Πολύ ωραία. Το ερώτημα είναι το αντέχουν οι επιχειρήσεις αυτό; Άρα πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή μεταξύ μιας αύξησης η οποία θα είναι σημαντική, θα στηρίξει τους εργαζόμενους, αλλά δεν θα τινάξει στον αέρα τις επιχειρήσεις, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η ανεργία. Έχει μειωθεί πέντε μονάδες» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως «όποιος βρίσκει δουλειά σήμερα, σε σχέση με το να είναι άνεργος, είναι η σημαντικότερη πολιτική παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε στον τομέα των ανισοτήτων». Άρα αυτό το οποίο δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε, είναι αυτήν την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr