Skip to main content

Κλίμα πόλωσης μέχρι τις κάλπες: Ο αντίκτυπος των παρακολουθήσεων στο πολιτικό σκηνικό

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Νέες ισορροπίες στην πολιτική σκηνή διαμορφώνονται μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις και τα κόμματα επαναχαράσσουν την στρατηγική τους. Μέσα σε ένα αβέβαιο σκηνικό στην ευρωπαϊκή οικονομία η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δύσκολο ενεργειακό χειμώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση βλέπει γαλάζια «μοναξιά» στην πολιτική σκηνή και είναι αποφασισμένη να εντείνει να πίεση, κοιτώντας προς τις κάλπες της απλής αναλογικής. 

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στην Ολομέλεια έδωσε μια πρόγευση για το σκληρό ροκ που το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει στην πολιτική σκηνή. Νέο ραντεβού δίνεται αύριο στη Βουλή, οπότε και θα συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής (απαιτούνται 120 θετικοί ψήφοι). Από εκεί πέρα εκκρεμεί η εκ νέου συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με την αντιπολίτευση να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πως…παίζει καθυστερήσεις.

Η συζήτηση για πρόωρες κάλπες έκλεισε εκ νέου από το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να παίζει το χαρτί της σταθερότητας και να μιλά για δυνάμεις που «καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος» για να εκτρέψουν την χώρα απο την θετική πορεία.  Ενδεικτική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα αναλάβει το όποιο  «πολιτικό κόστος» για να οδηγηθεί η χώρα  «σε σταθερό λιμάνι»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να επηρεάσει κυρίως ένα τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν έχει στενές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Και το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση αυτού του κοινού- το οποίο πολιορκούν και άλλοι μονομάχοι- με το επιχείρημα πως δεν πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτειες. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως  αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος καθώς οι τελευταίες αποκαλύψεις ενισχύουν το αντικυβερνητικό μέτωπο και μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς η ακρίβεια απειλεί τα νοικοκυριά. 

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση στροφή σε μια θετική ατζέντα, με παροχές που θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ξεπάγωμα συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, στεγαστικό πρόγραμμα για νέους). Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως η οικονομία είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει τη στάση των πολιτών την ώρα της κάλπης και στο τερέν αυτό θέλουν να παίξουν.. μπάλα το επόμενο διάστημα. Βέβαια  μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο εύκολο είναι να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο παροχών τη στιγμή που η πορεία των τιμών στην ενεργεία «ροκανίζει» τα δημοσιονομικά περιθώρια

ΣΥΡΙΖΑ: Ανένδοτος θεσμικός αγώνας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «κατηγορούμενο για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική και αντιδημοκρατική εκτροπή» και μίλησε για «ανένδοτο θεσμικό αγώνα». Έκανε δε λόγο για «πρωθυπουργό των υποκλοπών» που «πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας»

Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, όπως για ποιο λόγο έγινε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Όσον αφορά στα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση  σε βάθος δεκαετίας του διαστήματος που θα διερευνήσει  η εξεταστική επιτροπή από το ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι να μην ριχθεί φως στην υπόθεση. Με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει στη Βουλή «ποιον θέλετε να φοβερίσετε όταν μιλάτε για επεκταση από το 2012; Τον κ.Σαμαρά ή τον κ. Δένδια» και να προσθέτει «για να τελειώνουμε με τους φθηνούς συμψηφισμούς κάντε ξεχωριστή εξεταστική μόνο για το 2015 – 2019 . Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

«Πόλεμος» μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ 

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα στο θέμα των παρακολουθήσεων οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα διπλό μέτωπο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγή. Από την Νέα Δημοκρατία αρχικά είχε επιλεγεί η μετωπική σύγκρουση με την Κουμουνδούρου, ενώ επιχειρήθηκε να κρατηθεί σε χαμηλότερους τόνους η σύγκρουση με την Χαριλάου Τρικούπη. 

Άλλωστε οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια ακόμα αναμέτρηση όπου ο πήχης της αυτοδυναμίας μπαίνει στο 37,5% με 38%. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν πιάνει τα συγκεκριμένα ποσοστά δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια κυβέρνηση από τα δύο αυτά κόμματα.

Ωστόσο οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις ανάμεσα στην Πειραιώς και την Χαριλάου Τρικούπη. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συνιστά πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον».