Skip to main content

«Καύσωνας» στην πολιτική σκηνή: Το ραντεβού στη Βουλή και το πακέτο της Θεσσαλονίκης

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Κομβικός μήνας αποδεικνύεται ο Αύγουστος  για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση  στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες, όποτε και αν αυτές έρθουν. Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη κυριαρχούν στην πολιτική συζήτηση και την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν και κοινοβουλευτικές …μάχες για το θέμα. Την ίδια στιγμή τα μαύρα σύννεφα που πυκνώνουν στον ενεργειακό ορίζοντα δείχνουν πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και αναζητούνται εναγωνίως πρόσθετα μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί  το «έμφραγμα» στα νοικοκυριά.

H κυβέρνηση βλέπει τα ανοιχτά μέτωπα να διευρύνονται, ενώ προβληματισμό προκαλεί στο γαλάζιο στρατόπεδο πως τα πυρά είναι καταιγιστικά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Το ενδεχόμενο ενίσχυσης του αντικυβερνητικού μετώπου είναι κάτι που ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένονται οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου για να φανεί πως  διαμορφώνονται οι ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων.

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη από κοινοβουλευτική σκοπιά, καθώς τη Δευτέρα θα γίνει Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα αποφασιστεί το πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για το θέμα των παρακολουθήσεων (πιθανότατα στις 24 ή στις 25 του μήνα) αλλά και το πότε θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα).

Επίσης με το άνοιγμα της Βουλής μετά τη μικρή διακοπή του Αυγούστου αναμένεται να αποφασιστεί και η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί ποια χρονική περίοδο θα αφορά, καθώς η  Νέα Δημοκρατία  επιδιώκει να «επεκτείνει» το διάστημα γεγονός που θα οδηγήσει σε νέες κόντρες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεδομένο πάντως είναι πως με την επιστροφή στην Βουλή η κυβέρνηση θα δεχθεί ασφυκτικό pressing από την αντιπολίτευση, καθώς μια σειρά ερωτημάτων ζητούν απάντηση. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί είχε αποφασιστεί η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει απαντήσεις και για το αν παρακολουθούνται άλλοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί.  Μέσα σε αυτό το περίπλοκο σκηνικό για την κυβέρνηση όλο και λιγοστεύουν οι γαλάζιοι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, ωστόσο το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού παραμένει στο τραπέζι ανάλογα και με τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας στην οικονομία

 

Να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί καλείται η κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας, καθώς ναι μεν τα αυξημένα έσοδα προκαλούν ικανοποίηση αλλά ταυτόχρονα οι ανάγκες για πρόσθετα μέτρα στήριξης έχουν πάρει την ανηφόρα. Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη με τον οποίο η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού δίνει δημοσιονομικό αέρα για να ενισχυθεί το πακέτο των παροχών, ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθούν εφεδρείες για το επόμενο διάστημα. «Κλειδί» για τις επόμενες κινήσεις είναι η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς το ενεργειακό ράλι αυξάνει και το ποσό που θα χρειαστεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μια σειρά μέτρων που θα μπουν σε εφαρμογή το 2023 θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Από εκεί και πέρα προκρίνονται και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους στην ενέργεια, όπως για παράδειγμα ένα νέο fuel pass και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση  πάντως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση και απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος είναι πεπερασμένος.