Skip to main content

Έντονη αντίδραση του Μ. Σχοινά για το «Τurkaegean» – Επιστολή στον Μπρετόν

Την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Turkaegean».

Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς τον καλεί να αναλάβει άμεσα δράση, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του που «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ.. – της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε».

Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι, αν και γνωρίζει, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων», παραμένει «πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε σαφής αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι «στο μέλλον παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο στα στρατηγικά μας συμφέροντα δεν θα λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο», αλλά και ότι η διοίκηση της EUIPO θα αντιμετωπίζει τις όποιες ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε χθες εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης με αντικείμενο τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης «διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει προαναγγείλει προσφυγή για τη χρήση του σήματος «Turkaegean». Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις, «το θέμα δεν παράγει πολιτικά ζητήματα», ωστόσο «είναι χωρίς αμφιβολία μια αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία και θα προσβληθεί και θα υπάρξει προσφυγή από ελληνικής πλευράς». «Ο τρόπος που έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «ερευνάται πώς και τι έγινε».

Όπως αποκάλυψε το naftemporiki.gr η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) έκανε αποδεκτή την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου (και) μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ