Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: Επιχείρηση «χαμηλοί τόνοι»

Να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είχε οξυνθεί επικίνδυνα επιχειρείται τα τελευταία 24ωρα. Μετά και το χθεσινή ολιγόλεπτο τετ – α – τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. 

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε μία αλλαγή στάσης (και κόντρα με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για τέλος στις συνομιλίες με την Ελλάδα) υπογράμμισε τη σημασία να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Το να εστιάζουμε σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία». 

Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει η Άγκυρα, υπογράμμισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύεται. 

Παράλληλα επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που προτρέπει στη διπλωματική διευθέτηση των διαφορών και στην αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ – την Ελλάδα και την Τουρκία σε αυτή την περίπτωση – να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών τους με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία, φυσικά, είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι. Είναι βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε να τους παροτρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις», επέμεινε.

naftemporiki.gr