Skip to main content

Νέα Δημοκρατία: Αρχίζει σήμερα το 14ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος

Μήνυμα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων για όσο διάστημα απαιτηθεί πρόκειται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Η κοινωνική ατζέντα, οι προοπτικές που ανοίγονται -παρά το ρευστό περιβάλλον- για την ελληνική οικονομία, αλλά και τα εθνικά θέματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Κεντρικό σύνθημα του «γαλάζιου» συνεδρίου -που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή- είναι το «Δίπλα σε κάθε πολίτη». Ειδική αναφορά θα γίνει στα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί (παρεμβάσεις για την ενέργεια, νέος ΕΝΦΙΑ, μείωση κατώτατου μισθού), αλλά θα δοθεί και ένα περίγραμμα του οδικού χάρτη με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο διεθνές περιβάλλον και να σημειώσει πως η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εξωγενείς κρίσεις. Ωστόσο θα τονίσει πως αυτό δεν επηρεάζει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, σημειώνοντας πως οι προεκλογικές υποσχέσεις υλοποιούνται. Άλλωστε το «σύνθημα» που επικράτησε στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν «το είπαμε – το κάναμε».

Για την οικονομία

Με το συνέδριο να γίνεται σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή –λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, αλλά και σε βασικά αγαθά-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί και στα επόμενα βήματα στο οικονομικό πεδίο. Στην κυβέρνηση εστιάζουν στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στα θετικά μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στον στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Να σημειωθεί πως σε μια σειρά παρεμβάσεων του το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα σταλεί μήνυμα εγρήγορσης στα κομματικά στελέχη, καθώς στόχος είναι η αύξηση της συσπείρωσης στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές.

Το συνέδριο δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει πολιτικά μηνύματα και αναμένεται να τονιστεί ο στόχος για μια «αυτοδύναμη Ελλάδα» (σύνθημα που έχει σαφή αναφορά στον στόχο για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας). Και μπορεί το συνέδριο να απευθύνεται σε ένα «γαλάζιο» ακροατήριο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συνεχιστούν τα ανοίγματα προς το κέντρο. Άλλωστε το βασικό δίλημμα με το οποίο στοχεύει να πάει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες κάλπες είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.