Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση με Ερντογάν

Το απόγευμα και αύριο ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το χθεσινό γεύμα των δύο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη κράτησε πάνω από δύο ώρες και το κλίμα υπήρξε πολύ καλό. «Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση την οποία είχαμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Η  συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μένει να φανεί βεβαίως και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε. 

Κατά τον κ. Οικονόμου, υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Σε μια τέτοια περίοδο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις.

Προς όφελος όλων είναι  να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε στα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Το ζήτημα είναι να μην προσθέτουμε και να μη συσσωρεύουμε επιπλέον ένταση και προβλήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Όπως συμπλήρωσε, έμφαση δόθηκε στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου, όπως επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός, «μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Ο υφυπουργός επισήμανε πως η αίσθηση που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ύπαρξη ανάγκης συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. 

Συμφωνήθηκε, επίσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε, τέλος, τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.