Skip to main content

Εντείνονται οι πιέσεις της αντιπολίτευσης για τα αιτήματα των αγροτών

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των αγροτών που πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις με δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα και κύριο αίτημα την αντιμετώπιση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής που προκάλεσε η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Σήμερα το απόγευμα (17:00) ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μεταβεί στον Ορχομενό Βοιωτίας προκειμένου να συναντηθεί με αγρότες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ορχομενού όπου ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί αναλυτικά για τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής. Σημειώνεται ότι πριν από ένα δεκαήμερο ο κ. Ανδρουλάκης είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία των αγροτών στα γραφεία της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και ζήτησε από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες (επιστροφή ΕΦΚ, κάλυψη τμήματος του κόστους των λιπασμάτων, πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής) όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα (αξιποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης) για τη στήριξη των αγροτών. Την επομένη, μάλιστα, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής και κυρίως του κόστους της ενέργειας. 

Τσίπρας:  Απολύτως δίκαια και λογικά τα αιτήματα των αγροτών

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο δημαρχείο του Κιλελέρ στη Λάρισα και είχε συζήτηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απολύτως δίκαια και λογικά» τα αιτήματα των αγροτών. Ειδικότερα, υπογράμμισε τα αιτήματα: α) να επιστραφεί άμεσα και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, β) να δοθούν στοχευμένες επιδοτήσεις «για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις» με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, γ) να επιδοτηθούν οι  ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια. Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «καθεστωτική πολιτική που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν». Μία ημέρα νωρίτερα δε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει ότι οι αγρότες «δεν μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους» εξαιτίας του υψηλού κόστους της ενεργειακής κρίσης. 

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και του μετέφερε το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συζητηθεί η επίλυση των αιτημάτων τους. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι κλιμάκιο των αρμόδιων υπουργών πρόκειται να συναντήσει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Επισημαίνεται ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας παραμένουν εδώ και δυόμιση εβδομάδες στον κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης και ζητούν συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς υπό τον πρωθυπουργό.