Skip to main content

ΕΦΚΑ: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το νέο ν/σχ ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ότι η απαρέγκλιτη τήρηση της αρχής της αξιοκρατίας κατά τη διαμόρφωση κάθε συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, είναι συνταγματικά επιβεβλημένη, ενώ τυχόν παρεκκλίσεις από τον κανόνα, πρέπει να δικαιολογούνται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Στην περίπτωση της επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ, δεν δικαιολογείται απόκλιση από την αρχή της αξιοκρατίας, αφού κανείς λόγος δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί, ενόψει της φύσεως και των σκοπών που επιτελεί η σχετική διαδικασία, να τη δικαιολογήσει», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

«Αν ένας οργανισμός που μόνος του συγκεντρώνει εδώ και χρόνια το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι ειδική περίπτωση, τότε τι είναι;», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, η οποία απορρίφθηκε.