Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτ. Βαλκανίων

Την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Μαυροβουνίου από την ανεξαρτητοποίησή του, το 2006.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της χώρας μας προς το Μαυροβούνιο, με την παροχή τεχνογνωσίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στη μακράν κατ ιδίαν συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε δύο σταθερές: η πρώτη είναι η εξαιρετική ποιότητα των διμερών μας σχέσεων αλλά και οι σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και η δεύτερη είναι ότι η θέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται, να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι αυτή η προοπτική, της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, είναι απολύτως απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Στηριζόμαστε στην Ελλάδα»

Από την πλευρά του ο κ. Τζουκάνοβιτς αναφέρθηκε στην μακροχρόνια παράδοση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας στην πρώτη φάση του αγώνα κατά του κορωνοϊού.

«Είχαμε, οι δυο μας, έναν πολύ ουσιώδη και ανοιχτό διάλογο πριν από λίγο…. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Μαυροβούνιο είναι αποφασισμένο για το ποιο είναι το μέλλον του. Ότι πρέπει να μείνουμε σταθερά στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή» είπε.

Επισήμανε στη συνέχεια πως «όλη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται υποστήριξη και βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας, κυρίως στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας που είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ένα κενό που προφανώς έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ολοι χρειαζόμαστε αυτήν την προστασία από την πλευρά της Ελλάδας. Οπότε εμείς στηριζόμαστε στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα ως φίλη και γειτονική χώρα έχει μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματά μας, καταλαβαίνει τι χρειαζόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε. Έχει επίσης και επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να μιλήσει με τους εταίρους και να τους πείσει ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχει άλλη προοπτική παρά μόνο ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλήσαμε επίσης για τα εσωτερικά θέματα στη χώρα μας, οπότε αν συμφωνείτε μπορούμε να συνεχίσουμε με κάποια θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία μας» είπε.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικείμενες επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τζουκάνοβιτς να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο το επόμενο διάστημα.