Skip to main content

Μετά τη μάχη για τον Προϋπολογισμό… έρχεται «σκληρό ροκ» στην πολιτική σκηνή

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Ψηφίστηκε από 158 βουλευτές ο προϋπολογισμός, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία αλλά και το μείζον θέμα της πανδημίας.

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή και είναι ενδεικτική του.. σκληρού ροκ που το επόμενο διάστημα θα επικρατήσει στην πολιτική σκηνή της χώρας.  Μάλιστα σε αρκετά σημεία της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν και δεν έλειπαν οι φωνές και οι «παρεμβάσεις»  από τα βουλευτικά έδρανα. 

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία και ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών απο τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Την ίδια στιγμή να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία και στην πανδημία. 

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Η πορεία της οικονομίας και της πανδημίας κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας εστίασε  στις κινήσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ απάντησε στα «βέλη» της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα για τις ΜΕΘ.

Ειδικότερα υπογράμμισε  ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ». Με αφορμή παλιότερη δήλωση για τους διασωληνωμένους εντός και και εκτός ΜΕΘ  σημείωσε πως δεν είχε χρησιμοποιήσει την καλύτερη δυνατή διατύπωση και προσέθεσε  πως η διασωλήνωση εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι μία λύση ανάγκης όταν η πίεση στο  σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  που ζήτησε εκλογές σημείωσε πως «εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ». Όπως είπε στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες υπήρχαν για  πρόωρες εκλογές και προσέθεσε «δεν  το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας». Παράλληλα σημείωσε πως «έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία»

Τσίπρας: Παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές 

Την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη εκλογών για να φύγει «η κυβέρνηση των ενόχων» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας σφοδρή επίθεση τόσο για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας όσο και της πανδημίας. «Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, την αλαζονεία, τη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε» σημείωσε εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του κόμματος.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε. Όχι οικονομικά, το αντίθετο για εσάς και τους σπόνσορές σας. Οικονομικά απειλούνται με πτώχευση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εσείς πτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη» σημείωσε. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σημείωσε πως «το  πρόβλημα είναι ότι την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και οικονομικής δυσπραγίας επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Επιχειρήσατε να στήσετε έναν τεχνητό ψεύτικο θρίαμβο». Προσέθεσε δε «τώρα  που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος».

Στο «μέτωπο» της πανδημίας ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε «λέγατε ψέματα ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου κ. Τσιόδρα». Συνέχισε τις αναφορές στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «εσείς δεν δηλώνατε ότι σας ενημερώνει ο κ. Τσιόδρας τρεις φορές την εβδομάδα για όλα τα δεδομένα; Τι λέτε τώρα; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ;». Προσέθεσε δε πως «αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία στην πανδημία. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα, έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό».

Τα πυρά από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Ο προϋπολογισμός του 2022 πλήττει ευθέως τους οικονομικά αδύναμους» υπογράμμισε ο  επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως τόνισε  το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες, ωστόσο «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, την ώρα που έπρεπε». Παράλληλα άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό , λέγοντας πως  : «πήρε τη μεζούρα» και μετρούσε το πολιτικό κόστος, σε κάθε απόφαση ή μέτρο που πρότειναν οι επιστήμονες. Έδωσε πρώτος το μήνυμα της χαλάρωσης, μετά κήρυξε το τέλος της πανδημίας, ενώ «κουνούσε το δάχτυλο» στους πολίτες, στους νέους που δεν πειθαρχούν και πρόσφατα στους πολίτες άνω των 60, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού». 

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε  ότι ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά με τους προηγούμενους, είναι αντιλαϊκός και αποτελεί μέσο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων. Πρόσθεσε ότι για μία ακόμη χρονιά η αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων γίνεται από τους έμμεσους φόρους, δηλαδή από τις τσέπες των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου.

«Το κράτος που λέγεται Ελλάδα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός αλλά του Ελληνικού λαού. Πάμε στο γκρεμό έρχεται πείνα. Ο πληθωρισμός σκοτώνει την οικονομία και τους φτωχούς» σημείωσε  ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Για μια «πλασματική εικόνα της οικονομίας» μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ασκώντας σφοδρή κριτική  στον πρωθυπουργό. «Αποκαλύπτεστε ως κυβερνήτης που πραγματικά θεωρεί εαυτόν ιδιοκτήτη χώρας, θεωρείτε, και το δείχνετε καθημερινά, ότι δεν ισχύουν για εσάς οι κανόνες της επιστήμης, της λογικής, των αριθμών, της οικονομίας», είπε.