Skip to main content

Π. Χρηστίδης στη «Ν»: Να γίνουμε πάλι κόμμα εξουσίας

Το σχέδιό του για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ αυθεντικό και πρωταγωνιστικό κόμμα εξουσίας παρουσιάζει με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Χρηστίδης.

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής δηλώνει επίσης πως επιθυμεί να διαμορφώσει μια νέα σχέση πολίτη-πολιτικής με όρους ειλικρίνειας και αξιοπιστίας. «Είμαι εδώ για να εκφράσω τη νέα γενιά και τις γυναίκες, στην κοινωνία των απανωτών κρίσεων, της ανεργίας , της έμφυλης βίας και της φτωχοποίησης» τονίζει ο κ. Χρηστίδης. Χαρακτηρίζει δε  «σύμβολο» την πρόωρα χαμένη Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι  κατόρθωσε όχι μόνο να διπλασιάσει τα ποσοστά αλλά και να αποκαταστήσει τη φήμη του ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

-Είστε ο νεότερος από τους έξι υποψήφιους. Τι προσθέτει αυτό το χαρακτηριστικό στην πολιτική πλατφόρμα σας;

 Όνειρα, ιδέες, αξίες που έρχονται για να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτό δεν έλεγε και ο Καζαντζάκης;

Η υποψηφιότητα μου φέρνει καθημερινούς πολίτες που αγωνιούν και ελπίζουν οτι η μεγάλη Δημοκρατική και Προοδευτική παράταξη μπορεί να αλλάξει ξανά τη ζωή τους. Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε το δρόμο στην ανανέωση και την ενότητα του Κινήματος σε όλες τις βαθμίδες και έβαλε τις βάσεις για την προοπτική του. Σήμερα μαζί με κάθε γενιά του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη νέα αλλαγή, που θα αντιμετωπίζει ανισότητες και θα συγκρούεται ορμητικά με αδικίες.

-Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι παρά την πληθώρα υποψηφιοτήτων δεν έχουν ακουστεί αρκετές διακριτές προτάσεις για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής. Εσάς τι σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας;

Πράγματι κάποιοι έχουν μπει στο παιχνίδι του ετεροπροσδιορισμού. Όμως, αυτό δεν με αφορά. Ως εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος, 6 χρόνια, ακούω και βλέπω ποσά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας μένουν άλυτα από τις κυβερνήσεις.

Είμαι εδώ να μιλήσω για τους νέους ανθρώπους, τους επιστήμονες, τους ανέργους, όσους έφυγαν στο εξωτερικό, Συναντώ παππούδες και γιαγιάδες που ζητούν χρόνο επιβίωσης, αξιοπρέπεια, για τα εγγόνια τους. Είμαι εδώ για να εκφράσω τη νέα γενιά και τις γυναίκες, στην κοινωνία των απανωτών κρίσεων, της ανεργίας , της έμφυλης βίας και της φτωχοποίησης. Πολιτική από τους πολίτες, για τους πολίτες, χωρίς κλειστές πόρτες. Αυτό ξέρω να κάνω και θα συνεχίσω να κάνω και την επόμενη μέρα.

-Μιλήσατε για την ανάγκη επαναφοράς του κινηματικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ. Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό;

Τα ισχυρότερα κινήματα φτιάχνονται αυθόρμητα από το λαό όταν σε εμπιστευτεί. Πιστεύω οτι είναι η εποχή που πρώτα ακούς και μετά μιλάς. Δεν υπάρχουν πολιτικές αυθεντίες. Θέλω να διαμορφώσω μια νέα σχέση πολίτη, πολιτικής με όρους ειλικρίνειας και αξιοπιστίας. Ανοίγοντας τις διαδικασίες, δημιουργώντας δίκτυα πολιτών, εμβαθύνοντας τη Δημοκρατία και προβάλλοντας σοβαρές προτάσεις ο κόσμος θα ακολουθήσει. Η κοινωνία θέλει να ακούει τη φωνή της μες στο κοινοβούλιο και όχι την ηχώ μιας απόμακρης ελίτ που έχει άγνοια του κόσμου που κυβερνά. Εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι να συνδιαμορφώσουμε το αύριο!

Τι εκλογικό στόχο θέτετε για το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες βουλευτικές κάλπες και ποιες προϋποθέσεις για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες;

Ο στόχος είναι ένας: να γίνουμε ξανά κόμμα εξουσίας αυθεντικά και πρωταγωνιστικά. Όχι για τις καρέκλες, αλλά για τις αναγκαίες αλλαγές. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει και πάλι το κίνημα που εκπροσωπεί σύσσωμο τον προοδευτικό κόσμο και αυτό διαφαίνεται και από το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές. Ο κόσμος αναζητά την ελπίδα και εμείς είμαστε εδώ να του προσφέρουμε τις απαντήσεις που τόσα χρόνια έψαχνε, ώστε να ξαναγυρίσει στις κάλπες.

Ποια είναι η πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά και πως μπορεί να διαφυλαχθεί;

Η Φώφη Γεννηματά είναι πια ένα σύμβολο. Η δουλειά της, η τόλμη της, η γενναιότητα της, η αποφασιστικότητα της αποτελούν παρακαταθήκη. Πολιτική και ανθρώπινη. Ανανέωσε, ένωσε, διεύρυνε την παράταξη.  Ήταν εκείνη που πρώτη με εμπιστεύτηκε πολιτικά, με έβγαλε μπροστά και πίστεψε ότι μαζί με χιλιάδες ακόμη, μπορούμε να κρατήσουμε το Κίνημα ενωμένο.  Πιστεύω ότι οι επιλογές της αυτές είχαν ουσία και συμβολισμό ότι η πολιτική αφορά τον άνθρωπο και δεν αποτελεί κλειστό κύκλωμα. Ήθελε να μεταμορφώσει το κόμμα, να το μεγαλώσει και επιλέγοντας πρόσωπα νέα, άφθαρτα να το φέρει στην νέα εποχή, κρατώντας το ενωμένο  εσωτερικά και παράλληλα συνδεδεμένο με την κοινωνία.

Ως πολιτικός αφήνει παρακαταθήκη, γιατί  κατόρθωσε όχι μόνο να διπλασιάσει τα ποσοστά, αλλά και να αποκαταστήσει τη φήμη του ΠΑΣΟΚ, σε μια εποχή μάλιστα που έφερε τη ρετσινιά των μνημονίων. Ως γυναίκα πολιτικός άνοιξε δρόμους απέναντι σε όλους εκείνους που ήταν δύσπιστοι και άδικοι για εκείνη και λόγω της προκατάληψης απέναντι στις γυναίκες. Η σπουδαία πορεία της Φώφης και στην πολιτική και στη ζωή σίγουρα θα αποτελέσει παράδειγμα και θα δώσει δύναμη σε πολλές γυναίκες να διεκδικήσουν όσα αξίζουν.