του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ζεστό κρατά το Μαξίμου, με επιλεκτικές διαρροές, το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του τελευταίου, ο οποίος επιμένει ότι θα συναινούσε μόνο σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.
Η επαναφορά του θέματος από τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Αλέκο Φλαμπουράρη, για πολλούς μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη φορά ο κ. Φλαμπουράρης δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης από τον κ. Λεβέντη, αλλά εκθείασε την πορεία του πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων στον πολιτικό στίβο, επιδιώκοντας απλώς να κρατήσει ανοιχτό τον όποιο δίαυλο επικοινωνίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του νεοεισελθόντος στη Βουλή κόμματος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, χαρακτήρισε την ψήφο στον κ. Τσίπρα «βλακώδη συναλλαγή, η οποία «θα καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε» και στη συνέχεια «άναψε φωτιές» προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω και εκφράζοντας την προτίμησή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί, όπως εξήγησε, «ο Κώστας Καραμανλής που τον στηρίζει -και διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο- ευνοεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει η Ν.Δ. του κ. Μεϊμαράκη».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ένα από τα πιο παλιά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δ. Παπαδημούλης δήλωσε στον Σκάι ότι «η αποθέωση του Λεβέντη και η προσπάθεια να γίνει ρυθμιστής επειδή προτείνει οικουμενική μου φαίνεται παράξενη και είναι ίσως σημείο των καιρών».
Ο κ. Παπαδημούλης, παρά το γεγονός ότι εκτελεί «το αγροτικό του» στις Βρυξέλλες, έχει μακρά κομματική εμπειρία αφού υπηρέτησε τον τότε ΣΥΝ από όλα τα πόστα «και συνεπώς το “άδειασμα” στον κ. Φλαμπουράρη μόνο τυχαίο δεν είναι», λέει κυβερνητικός βουλευτής. Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμιά διεύρυνση της πλειοψηφίας που θα την κάνει πιο σταθερή από τη σημερινή πλειοψηφία των 153 εδρών».
Με το ασφαλιστικό να συζητείται σήμερα στο κυβερνητικό συμβούλιο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να κοινοποιεί τις κυβερνητικές προθέσεις στους εταίρους και δανειστές της χώρας στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου και την αξιολόγηση να ξεκινά και επισήμως μετά τις 18 Ιανουαρίου και να πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, τα περιθώρια για την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά. Πολλώ δε μάλλον όταν εκτός του ασφαλιστικού θα πρέπει να νομοθετήσει για το ασφαλιστικό των αγροτών και την πώληση των «κόκκινων» καταναλωτικών και πρώτης κατοικίας δανείων.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα κυβερνητικό «ατύχημα» στη Βουλή στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν και η πίεση στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα είναι διαρκής. Μέρος αυτής της πίεσης είναι και η υπενθύμιση ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει στήριξη και πέραν των 153 βουλευτών.