Skip to main content

Μητσοτάκης από την Κρήτη: « Και φρεγάτες και σπίτια»

«Ήδη έχει εκταμιευθεί άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους σεισμόπληκτους της Κρήτης, όπου βρέθηκε για να επιθεωρήσει την κατάσταση, ερχόμενος κατευθείαν από την Γαλλία.

Όπως σημείωσε « η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πλέον πλαίσιο κρατικής αρωγής, για άμεση και ουσιαστική στήριξη στους  που πέφτουν θύματα κρατικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια και θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας που έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει εγκριθεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να πάρει άμεσα από το κράτος 20.000 ευρώ», τα 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή».

Ολοκληρώνοντας τις σύντομες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συντοπίτες του, όπως είπε, για την κατανόηση. «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο άγριο είναι το φαινόμενο του σεισμού. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής. Μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα το ξεπεράσουμε κι αυτό. Και θα ξαναφτιαχτούν και τα σπίτια και οι υποδομές», διαβεβαίωσε.

«Ευτυχώς δε φαίνεται να έχουμε μεγάλες ζημιές στις κρίσιμες υποδομές. Και πάνω απ’ όλα θα σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν πού να στεγαστούν» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Κάτι τελευταίο. Αμέλησα να τονίσω τη στήριξη για τις επιχειρήσεις. Θα τα εξηγήσει αναλυτικά μετά και ο κ. Τριαντόπουλος. Επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους, θα τύχουν κρατικής αρωγής και είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έτσι ώστε και το Τραπεζικό Σύστημα να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Είπε επίσης πως όσοι έχουν ήδη πάρει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όποιος έχει ζημιά δεν θα πληρώσει ΈΝΦΙΑ ούτε για το 2021, ούτε για το 2022, ούτε για το 2023».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «Νέα σπίτια για τους πληγέντες ή νέες φρεγάτες» ο πρωθυπουργός απάντησε «Νέες φρεγάτες σίγουρα και νέα σπίτια. Το ένα δεν υποκαθιστά το άλλο», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα σχολεία

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που αφορούν στα σχολεία. Δυστυχώς, έχουμε σημαντικές ζημιές . Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ τα οποία σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες διδασκαλίας. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά τα οποία ταλαιπωρήθηκαν πολύ από την πανδημία να ξαναβρεθούν εκτός των χώρων διδασκαλίας. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε τα παιδιά να γυρίσουν στις αίθουσές τους το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

«Και στο μεσοδιάστημα αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί για λίγο χρόνο το εργαλείο της τηλεκπαίδευσης θα το κάνουμε κι αυτό για να μην έχουμε μαθησιακά κενά» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω ότι το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις, το κεντρικό κράτος, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η Περιφέρεια, οι δήμοι είναι σε απόλυτο συντονισμό για να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φυσική καταστροφή». Όπως είπε, μας έχουν βρει αρκετές τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πια να κινούμαστε γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μια ευκαιρία αγαπητέ μου δήμαρχε, και μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης, θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.