Skip to main content

Πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Φίλη μετά τον ανασχηματισμό

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεδριάζει το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω και της παρουσίας του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Η αποψινή θα είναι η πρώτη συνάντηση Τσίπρα – Φίλη μετά τα όσα είπε ο πρώην υπουργός για την έξοδό του από το υπουργείο και την κόντρα του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχουν και οι τοποθετήσεις των στελεχών των «53+», υπό την έννοια πως μοναδική αντίδραση των μελών της τάσης απέναντι στον ανασχηματισμό είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Εποχής που ανέβηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, σύμφωνα με το οποίο ο ανασχηματισμός είναι προϊόν πιέσεων.

Στο όργανο, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Φίλη, μετέχουν οι: Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Χριστοδουλόπουλου Τασία.

Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί και πρώτη η ενημέρωση (briefing) των πολιτικών συντακτών από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος, αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία προέχει, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά πολλούς οι αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό υπακούουν στη λογική «της πιο ελεγχόμενης ενημέρωσης». Άλλωστε, ο Θοδωρής Μιχόπουλος -είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού- ήταν ο εμπνευστής των μακροσκελών briefing στη μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, σε αντίθεση με τον Άγγελο Τσέκερη που τον είχε διαδεχθεί, ο οποίος προτιμούσε μια πιο προσωπική επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.

Το αν ο κ. Τζανακόπουλος θα επιλέξει το μοντέλο Μιχόπουλου, περιοριζόμενος στην τακτική ενημέρωση των συντακτών, είναι κάτι που μένει να φανεί. Ωστόσο, η δύσκολη συνέχεια, κατά πολλούς, προϊδεάζει για μια «πιο σφικτή επικοινωνιακά πολιτική από το Μαξίμου».