Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρόσθετα μέτρα 1,9 δισ. στον Προϋπολογισμό του 2018

«Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση πανηγυρίζει την στιγμή που η ελληνική κοινωνία υποφέρει», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει νέα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία προστίθενται σε μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που είχαν ληφθεί το 2017.

Μιλώντας στο 6ο Προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Αθήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «αν σε αυτά αθροίσουμε τα μέτρα τα οποία  έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και εκείνα που έρχονται και τα οποία έχουν νομοθετηθεί για το 2019 και το 2020 – θυμίζω τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων – το συνολικό άθροισμα των μέτρων που της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου ξεπερνάει τα 14 δισ. ευρώ. Και μετά είναι περήφανοι και χαίρονται επειδή επέστρεψαν στους πιο αδύναμους κάτι παραπάνω από 700 εκ. ευρώ φέτος και 600 εκ. ευρώ πέρσι». 

«Πήραν πολλά και επιστρέφουν λίγα», επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη μέσα από μία κυνική επιλογή βίαιης και βάναυσης υπερφορολόγησης».

«Ο κ. Τσακαλώτος είναι ικανοποιημένος με αυτή την πολιτική. Του αρέσει να βάζει φόρους στη μεσαία τάξη, διότι με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι βοηθάει τους πιο αδύναμους. Μόνο που τα μέτρα του 2018 που ο ίδιος υπουργός προτείνει είναι κατεξοχήν μέτρα που πλήττουν  τους πιο αδύναμους», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2018, είπε ότι «140 χιλιάδες συμπολίτες μας  συνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Λίγοι ακόμα, οι οποίοι θα το πάρουν – το παίρνουν ακόμα σήμερα – θα το χάσουν το 2019. Μειώνονται επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών».

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι «οι νησιώτες μας, για πρώτη φορά, θα πληρώσουν αυξημένο ΦΠΑ Θυμίζω ότι εμείς είχαμε προστατεύσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Η Κυβέρνηση αυτή είχε δεσμευτεί ότι θα το κρατήσει, αλλά ο καταργεί. Μειώνεται στο μισό το επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές εκείνες που υπόκεινται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά επειδή για πρώτη φορά, θα μπει φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων,  έστω και αν αυτές είναι λίγες. Το 15% των  ιατρικών δαπανών δεν θα εκπίπτουν πια. Και αυτό είναι κάτι που αφορά  όλους και κυρίως τους ηλικιωμένους, τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει αυτή η φορολογική έκπτωση, αλλά να αυξάνεται ταυτόχρονα και η φοροδιαφυγή».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι «αυξάνονται ακόμα περισσότερο, για άλλη μια φορά, οι  ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους».

Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά «είναι η συνέχεια της ίδιας καταστροφικής πολιτικής η οποία ακολουθήθηκε από το 2015 και μετά».

Τόνισε εξάλλου ότι «όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι αυτό το υπερπλεόνασμα το οποίο διανέμει είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, οι πολίτες δεν πείθονται».

«Είχαν το θράσος κάποιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών να μας ρωτήσουν: “Καλά εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε από αυτό το οποίο κάνουμε εμείς;”. Τους απαντώ λοιπόν ευθέως: Αρχικά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είχε ποτέ υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη του οποίου οι “διαπραγματευτικές ικανότητες” μας οδήγησαν να υπογραφεί ένα τρίτο Μνημόνιο και να μας στοιχίσει όλη αυτή η περιπέτεια 100 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα συμφωνούσε με τόσο μεγάλη άνεση σε υπερβολικά πλεονάσματα ύψους 3,5% για 5 χρόνια και πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι το 2060 τα οποία κρατάνε δεμένα τα χέρια της οποιασδήποτε κυβέρνησης ως προς τη δυνατότητά της να ακολουθήσει μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. Μια άλλη κυβέρνηση δεν θα διαφήμιζε την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Διότι όσο περισσότερα χρήματα μαζεύει το Κράτος από αυτά τα οποία μας ζητούν οι εταίροι μας, τόσα περισσότερα λείπουν τελικά απ’ τις δικές σας τσέπες και είναι χρήματα τα οποία λείπουν και από την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έβαζε συνεχή εμπόδια σε οποιαδήποτε επένδυση πάει να γίνει στη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.