Skip to main content

Η ειρήνη μπορεί να περιμένει

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές στάτους κβο επιφέρει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF). Μια συμφωνία που είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσιγκτον και η οποία σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καθώς και της κούρσας των εξοπλισμών. 

Η νέα απόφαση του προέδρου Τραμπ έρχεται να προσθέσει μία ακόμη απειλή στη διεθνή ασφάλεια, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων και ανατροπής των παλαιών ισορροπιών. 

Η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει ξανά πεδίο αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο πως πρώτοι στην απόφαση του Τραμπ αντέδρασαν οι Γερμανοί, καθώς βλέπουν το φάσμα του Ψυχρού Πολέμου να επιστρέφει.

 Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έρχεται μετά τις πρόσφατες αποφάσεις απόσυρσης των ΗΠΑ από άλλες σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή για το κλίμα ή το διεθνές εμπόριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών παρατηρητών ότι η εκλογή Τραμπ θα σηματοδοτούσε ανατροπές μεγάλου βεληνεκούς, σε όλα τα επίπεδα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η πρόθεση Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Ρωσία έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Πρώτον, αποσκοπεί στο να τονώσει το γόητρο της Αμερικής, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Δεύτερον, στοχεύει σε επίδειξη πυγμής απέναντι στη Ρωσία προκειμένου, αφενός, να αποσείσει από πάνω του την υποψία για συνεργασία με τον ρωσικό παράγοντα στις εκλογές του 2016 και, αφετέρου, να χρησιμοποιήσει την απόσυρση από τη συμφωνία ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης προς τη Μόσχα.

 Τρίτον, η απόσυρση από τη συμφωνία στοχεύει ίσως περισσότερο στην Κίνα παρά στη Ρωσία. Η INF είναι μία διμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας που δεν δεσμεύει την Κίνα, η οποία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει εξελιχθεί «αθόρυβα» τα τελευταία χρόνια σε πεδίο σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης.

Όποιες και αν είναι οι στοχεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας, δεν παύουν να είναι επικίνδυνες για την παγκόσμια ειρήνη, απειλώντας να γυρίσουν το ρολόι πίσω στην εποχή του ‘80 και των πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ.