Skip to main content

Ένας Ιταλός, ένας Σλοβάκος και ένας Ισπανός

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ένας Ιταλός, ένας Σλοβάκος και ένας Ισπανός. Δεν είναι η αρχή ανέκδοτου, αλλά θέματος εξαιρετικά ευαίσθητου. Άπτεται των θεσμών και των διεθνών δεσμών.

Για τους Ευρωπαίους το βασικό πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης, που ήταν η παύση της δίωξης των τριών εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται ότι έχει διευθετηθεί μετά την αρχική διαβεβαίωση της κυβέρνησης, αλλά και την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, ενώ θετικά εξελίσσεται και το άλλο ζήτημα με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κύριος Νίκος και η κυρία Μαρία ξέρουν ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ήρθαν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παραπέμφθηκαν σε δίκη για κακουργηματική απιστία. Εννοείται ότι καλύπτονται, όπως όλοι, από το τεκμήριο της αθωότητας, δεν είναι θέμα ταυτότητας.

Δεν αποκλείεται να έπεσαν θύματα υπερβάλλοντος ζήλου δικαστών, δεν αποκλείεται να μπλέξανε τα κριτήρια και τα δικονομικά να πέρασαν από καθαριστήρια. Όμως, είναι η παρέμβαση ο σωστός δρόμος;  

Η «Handelsblatt», που θεωρεί ότι «η Ελλάδα προξενεί μόνιμα μπελάδες, καθώς δεν υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε», επικαλείται επιστολή του επικεφαλής του Euro Working Group προς την Αθήνα, όπου χαρακτηρίζει τις εν λόγω υποθέσεις «εξαιρετικά ζημιογόνες» για τη φήμη της Ελλάδας, αλλά για τη φήμη της Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία κομμάτια να γίνει.

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση η Θέμις, καταπώς βολεύει ανεξάρτητη, εξαρτημένη, από σκοπιμότητες απελευθερωμένη ή με κοντό σκοινί δεμένη και έχει ακόμη και άλλα να κρένει, όπως για συντάξεις, των οποίων οι περικοπές πρέπει να είναι νομικώς εντάξει.
Εντάξει και η ανισότητα των δημοκρατιών, εντάξει η διαφορετική μεταχείριση των εξουσιών, εντάξει η απαξίωση διαδικασιών;
Όλα βαίνουν καλώς εναντίον της τάξης. Η κρίση είναι η αιτία ή απλώς αφαιρεί και τα τελευταία πέπλα τήρησης των προσχημάτων για σχετική αυτονομία;