Skip to main content

Η καγκελάριος με τα δώρα

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πλήρη απασχόληση, ασφάλεια και σπίτια για όλους υπόσχεται σε ορίζοντα οκταετίας η καγκελάριος στη Γερμανία, που έχει βάλει πλώρη για τέταρτη θητεία. Αυτά ούτε οι κάθε απόχρωσης λαϊκιστές δεν θα τα έλεγαν, όμως η Μέρκελ τα εννοεί. Πολύ απλά, γιατί μπορεί. Το γερμανικό Δημόσιο κολυμπάει στο χρήμα. Το 2016 η κεντρική κυβέρνηση της Γερμανίας, τα ομόσπονδα κρατίδια, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν τις δαπάνες τους κατά σχεδόν 24 δισ. ευρώ. 

Τέτοια βουνοσειρά με πλεονάσματα επιτρέπει προεκλογικά τάματα. Το ταμείο δεν θα πέσει έξω από την αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 25 ευρώ ή φοροαπαλλαγές 15 δισ. ευρώ. 

Το ταμείο δεν θα πέσει έξω από το 1,5 εκατ. νέες κατοικίες ή τη διεύρυνση του ευρυζωνικού δικτύου, καθώς μία βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαντλείται στον περιορισμό του χρέους, αλλά να στοχεύει και στην αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού. 

«Με την επενδυτική στασιμότητα που επικρατεί σήμερα, η Γερμανία ουσιαστικά δεν αξιοποιεί το δυναμικό της», προειδοποιούσε από τον Φεβρουάριο ο Άαρτ ντε Γκέους, επικεφαλής του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν.

Όμως, τότε, η καγκελάριος έβαζε φρένο στις ορέξεις. «Δεν ανησυχώ καθόλου μήπως τυχόν δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε μ’ αυτά τα χρήματα που ίσως υπάρχουν». Κλασική Μέρκελ στη βάση υπολογισμών της Σουηβής νοικοκυράς, ένα στερεότυπο που έγινε γνωστό από δήλωση της ιδίας κατά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. 

Τι άλλαξε, λοιπόν, τώρα και υπόσχεται λελογισμένα -να μην ξεχνιόμαστε- δώρα; Πέρα από τις κάλπες; Πουθενά στο σύμπαν δεν συνταιριάζουν οι ασάλευτοι στόχοι με τα δεδομένα που κλονίζονται. Ακόμη και για θεμελιωδώς επιφυλακτικούς πολιτικούς, «που έχουν την τάση να περιμένουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού». Ακόμη και για πολιτικούς που θέτουν εφικτούς στόχους για την ανεργία από το 5,5% σε κάτω από 3% στην οκταετία, αλλά δεν μιλούν για ελκυστικές θέσεις εργασίας ή για επενδύσεις στην Παιδεία.