Skip to main content

Πιασμένοι στον «γάντζο» των κρισίμων

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη 
[email protected]
 

Είναι κρίσιμη η 6η Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει η ΕΚΤ. Είναι κρίσιμη η 12η του μήνα, λόγω αποπληρωμής δόσης στο ΔΝΤ, στο οποίο έξι ημέρες νωρίτερα πρέπει να εξοφλήσουμε οφειλόμενους τόκους. Είναι σκληρός ο Μάιος και άκαμπτος ο Ιούνιος, οπότε λήγει η παράταση που δόθηκε με την εξίσου κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 20ής Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν, όμως, αδύνατα σημεία σε τούτο τον τρόπο θεώρησης. Οι παραπάνω υποθέσεις φαίνονται λογικές, αλλά είναι και συμβατές μεταξύ τους, ώστε να μην υποκρύπτουν αντιφάσεις και προφάσεις; Υπάρχουν κρίσιμες ημέρες και ώρες στις διαπραγματεύσεις, μήνες σκληροί, τεστ και δύσκολοι σταθμοί ή όλα κρίσιμα είναι;

Από οποιοδήποτε σημείο δεν μπορούμε να φέρουμε μια ευθεία γραμμή προς οποιοδήποτε άλλο σημείο ή οποιοδήποτε ευθύγραμμο τμήμα δεν μπορεί να επεκταθεί προς τα δύο του άκρα συνεχώς, ώστε να μας δώσει μια ευθεία γραμμή ή αν δεν μας βγαίνει το ίσιο, δεν μπορούμε να χαράξουμε έναν κύκλο, με οποιοδήποτε κέντρο και ακτίνα, σύμφωνα με τα τρία από τα πέντε αξιώματα του Ευκλείδη, του γεωμέτρη, όχι του συνονόματού του, συντονιστή των διαπραγματεύσεων;

Με τη βοήθεια των αξιωμάτων, στα Μαθηματικά, μπορούμε να αποδείξουμε θεωρήματα και να οικοδομήσουμε μια ολόκληρη θεωρία. Στα ελληνικά Μαθηματικά, όμως, τα αξιώματα βαφτίζονται θεωρήματα κι αρχίζουν τα προβλήματα.

Αυθαδιάζουν οι αριθμοί, από εμπλοκή σε εμπλοκή, από αχτίδα ελπίδας σε χάσμα, από συνάντηση σε ραντεβού, από ενδιάμεση συμφωνία σε συνολική, από στόχο σε σταθμό, από έντιμο συμβιβασμό σε προσωρινές παραχωρήσεις, από διαπραγμάτευση εσωτερικού (σ.σ.: εντός του κυβερνώντος κόμματος) σε διαπραγμάτευση εξωτερικού. Και πάλι από την αρχή.

Μολονότι όλα κινούνται, ένα σημείο στο μικροσύμπαν μας παραμένει αδρανές. Ο γάντζος των κρισίμων. Συνηθίζουν οι ζαλισμένοι να κινούνται γύρω του.