Skip to main content

Το παγκόσμιο εμπόριο μετά το ρήγμα στο G20

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Επίδειξη ισχύος ή πραγματική στροφή σε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα στο παγκόσμιο εμπόριο; Η στάση των ΗΠΑ στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας καταδεικνύει, εμμέσως πλην σαφώς, μία προσπάθεια επανεξισορρόπησης των οικονομικών δυνάμεων και αλλαγής σκυτάλης στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Ίσως και μία απάντηση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με επικεφαλής το Βερολίνο, ότι κινήσεις που προδικάζουν αποφάσεις δεν είναι επιθυμητές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω εγγράφου που περιείχε σχόλια προφανώς με στόχο τις ΗΠΑ, ότι θα αντισταθούν στον προστατευτισμό.

Η διαφωνία των ΗΠΑ στο εμπόριο αποτελεί κάτι νέο και συνιστά ρήγμα στην παράδοση των ανακοινωθέντων και στο ενιαίο μέτωπο του G20, σηματοδοτώντας στροφή προς τον προστατευτισμό και επαναφέροντας το επιφυλακτικό κλίμα στις αγορές.

Προφανώς, η νέα πολιτική των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται από οικονομικό προστατευτισμό, καθώς θέτει ως προτεραιότητα την αμερικανική παραγωγή και τις αμερικανικές θέσεις εργασίας. Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των δώδεκα χωρών του Ειρηνικού (ΤΤP) και να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (NAFTA). Ωστόσο, παρά τη ρητορική απομονωτισμού από τις ΗΠΑ, η εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού δεν συνιστά άμεση ανησυχία, δεδομένου ότι το ανακοινωθέν του G20 δεν αποτελεί από μόνο του κάποια μεγάλη συμφωνία, εφόσον μάλιστα διατηρήθηκε και η λεκτική για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Άλλωστε, οι πολιτικές των κλειστών συνόρων και των αντιποίνων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο από τον οποίο κανένας δεν θα έβγαινε κερδισμένος.

Συνεπώς, η πλήρης ανατροπή σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και εμπορικής πολιτικής από πλευράς των ΗΠΑ δεν θα είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί, σύμφωνα με αναλυτές. Πολύ περισσότερο, θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με τη μακροχρόνια άποψη των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τη σπουδαιότητα του ελεύθερου εμπορίου. Απλά, το όλο σκηνικό θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού…