Skip to main content

«Κρίσιμη» εβδομάδα για τη Γαλλία

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Το ζητούμενο είναι πόσο μπορούν να πεισθούν οι αγορές

Καζάνι που βράζει είναι το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, απευθυνόμενη σε μετριοπαθείς και σε επενδυτές κάνοντας λόγο για «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν σε περίπτωση που κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Το ζητούμενο είναι πόσο μπορούν να πεισθούν οι αγορές, που βλέπουν πλέον τη Γαλλία να οδεύει ολοταχώς προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, καθότι έχασε τον στόχο του 2023 για το έλλειμμα και θα τον ξαναχάσει όχι μόνο φέτος, αλλά έως το 2027 στην καλύτερη περίπτωση.

Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για το εάν το πολιτικό ρίσκο μετατραπεί σε πολιτικό «απόστημα», με μεταστάσεις στα πιο ευπαθή, υπερχρεωμένα, σημεία του ευρωπαϊκού Νότου, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πιο δραστική παρέμβαση. Το εργαλείο αντιμετώπισης χρηματοοικονομικών κρίσεων, το ΤΡΙ, είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο από την ΕΚΤ, παρότι αξιωματούχοι της διαψεύδουν ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Το θέμα είναι ότι μία χώρα που η αγορά εταιρικών ομολόγων της είναι μεγαλύτερη από την αμερικανική ως αναλογία του ΑΕΠ, με ένα χρέος άνω των 3 τρισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους, δεν μπορεί να «γιατρευθεί» εύκολα και γρήγορα, εάν ξεσπάσει χρηματοοικονομική κρίση, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Το γαλλικό ζήτημα θα απασχολήσει τους επικεφαλής των χωρών μελών της Ε.Ε. στο σημερινό άτυπο δείπνο στις Βρυξέλλες και πιθανόν να ζητηθούν από τον Μακρόν εξηγήσεις για το πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική τάξη, ενώ μεθαύριο η Κομισιόν μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει στη Γαλλία για το έλλειμμα, κίνηση που ενδεχομένως να φέρει νέους κλυδωνισμούς σε ομόλογα και μετοχές. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ είπε ότι το ΤΡΙ χρησιμοποιείται μόνο σε χώρες που ακολουθούν υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές. Αυτή τη στιγμή όμως η Γαλλία είναι σε πλήρη σύγχυση: ούτε οι πολιτικές Μακρόν διασφάλισαν τα «συνετά» κατά την Κομισιόν δημοσιονομικά μεγέθη ούτε και οι πολιτικές Λεπέν έχουν γίνει πλήρως σαφείς, παρότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών είναι προ των πυλών.