Skip to main content

Ο Ιστός που ονειρευόμαστε

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Πριν από τριάντα χρόνια ένας Βρετανός μηχανικός λογισμικού υπέβαλε στον προϊστάμενό του μια «ασαφή, αλλά συναρπαστική πρόταση» για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών, το οποίο αργότερα θα γινόταν γνωστό ως Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web).

O ιδρυτής του Τιμ Μπέρνερς-Λι ήταν σε νεαρή ηλικία όταν υπέβαλε την πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση πληροφοριών: Μια πρόταση», που έμελλε να αποτελέσει την απαρχή του World Wide Web. Σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι online, ενώ υπάρχουν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Με αφορμή την επέτειο τριάντα χρόνων, ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού σε ανοικτή του επιστολή απευθύνει έκκληση να γίνουν προσπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αντιμετώπιση των κυβερνο-επιθέσεων, της εγκληματικής συμπεριφοράς και των υβριστικών σχολίων στο Διαδίκτυο. Ο 64χρονος πλέον Λι -καθηγητής επιστήμης Η/Υ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο ΜΙΤ- παραδέχτηκε ότι «πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φοβισμένοι και καθόλου σίγουροι εάν ο Παγκόσμιος Ιστός αποτελεί πράγματι μια δύναμη του καλού».

«Παρότι δημιούργησε ευκαιρίες, δίνοντας στις περιθωριοποιημένες ομάδες “φωνή”, και κατέστησε πιο εύκολη την καθημερινότητά μας, δημιούργησε επίσης ευκαιρίες στους απατεώνες, έδωσε φωνή σε εκείνους που διασπείρουν μίσος και διευκόλυνε τη διάπραξη όλων των ειδών των εγκλημάτων» υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Δεν είναι όμως όλα ζοφερά. Ο Μπέρνερς-Λι πιστεύει ότι μέσω νομοθεσίας, αλλαγών στο σύστημα και έρευνας, είναι εφικτό ένα καλύτερο World Wide Web, «ο ιστός που θέλουμε».

Ο Παγκόσμιος Ιστός δεν είναι ταυτόσημη έννοια με το Διαδίκτυο, που «γεννήθηκε» στη δεκαετία του ‘60. Ο όρος «Διαδίκτυο» αναφέρεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο δισεκατομμυρίων διακομιστών και υπολογιστών. Κάθε συσκευή μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, εφόσον και οι δύο είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας μια έγκυρη διεύθυνση IP. Το Διαδίκτυο καθιστά δυνατό το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών γνωστό ως ιστό. Ο Παγκόσμιος Ιστός αποτελεί μέρος του Διαδικτύου. Με την τεχνολογική επανάσταση -ή αλλιώς Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση- να επιφέρει ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία και την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η «επέλαση» της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Διαδικτύου των Πραγμάτων συνοδεύεται από αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της απασχόλησης ή την προστασία προσωπικών δεδομένων. Μπορεί το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις, όχι όμως για τους ονειροπόλους και τους «επαναστάτες». Στο ταξίδι του Παγκόσμιου Ιστού από την ψηφιακή εφηβεία στην ωριμότητα, ο Μπέρνερς-Λι προτείνει «εάν ονειρευθούμε λίγο, τότε θα έχουμε τον ιστό που θέλουμε».