Skip to main content

Επενδύσεις σε ακίνητα ή σε εργοστάσια;

Βέβαια, για όλα υπάρχει εξήγηση

Την ώρα που καλπάζουν οι ξένες επενδύσεις στα ακίνητα στην Ελλάδα, οδηγούνται στο λουκέτο βιομηχανικές μονάδες. Οι τελευταίες περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας, του εργοστασίου της Γιούλα στην Αττική, καθώς και των δύο εργοστασίων της χαρτοποιίας Sonoco Hellas στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν νέα καμπανάκια, τα οποία αυτή τη φορά πρέπει να ακουστούν και να μην αντιμετωπιστούν με αδιαφορία, όπως τα προηγούμενα.

Βέβαια, για όλα υπάρχει εξήγηση. Σε διεθνείς έρευνες ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις. Aν κερδίσει κάποιες θέσεις, επαίρεται η εκάστοτε κυβέρνηση και αν χάσει πανηγυρίζει η αντιπολίτευση. Παράδειγμα, στη σχετική λίστα του IMD World Competitiveness Ranking 2023, μεταξύ 64 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 49η θέση, λόγω πολλών αγκυλώσεων που καταγράφουν οι έρευνες και βιώνουν οι επενδυτές.

Οι επιχειρηματίες, ξένοι και εγχώριοι, για να επιλέξουν χώρα επένδυσης ξεκινούν από την κορυφή της λίστας και προχωρούν προς την ουρά. Ευρισκόμενη η Ελλάδα στις εσχατιές της λίστας δεν είναι στις πρώτες επιλογές και έτσι εξηγούνται οι χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις, οι οποίες είναι μεν βελτιούμενες, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, η συνολική επενδυτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2023 είναι μόλις στο 50% εκείνης της προμνημονιακής περιόδου (π.χ. έτος 2007) και η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Αναφορικά, δε, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις, τις «καλές» επενδύσεις προσελκύουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και η Ελλάδα δεν είναι σε αυτές. Τα τελευταία χρόνια προσελκύει ξένες επενδύσεις, αλλά υπάρχει ένα ποιοτικό πρόβλημα. Το 2023 οι εισροές ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 2,1 δισ. ευρώ αφορούσε αγορές ακινήτων και κυρίως κατοικιών, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια διατέθηκαν σε εξαγορές υφισταμένων επιχειρήσεων ή εταιρικών μεριδίων.

Καλοδεχούμενες οι εισροές πόρων, αλλά δεν κατευθύνονται σε αποδοτικές επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, παράγουν και συμβάλλουν στις εξαγωγές.

Ό,τι δηλαδή δεν είναι οι επενδύσεις των ξένων σε ακίνητα.