Skip to main content

Η λέξη που ορίζει τις ζωές μας

Η έννοια του Ανθρωπόκαινου προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000 και αποκρυσταλλώθηκε το 2023 όταν οι γεωλόγοι επέλεξαν μια μικρή λίμνη στον Καναδά για να αντιπροσωπεύσει την αρχή της νέας εποχής.

Οι «Financial Times» συνοψίζουν ολόκληρο το 2023 σε μία μόνη λέξη, Ανθρωπόκαινο. Δεν είναι άλλο από την απαρχή μιας νέας γεωλογικής εποχής, μέσω μιας σειράς επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη μείωση της βιοποικιλότητας.

Η έννοια του Ανθρωπόκαινου προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000 και αποκρυσταλλώθηκε το 2023 όταν οι γεωλόγοι επέλεξαν μια μικρή λίμνη στον Καναδά για να αντιπροσωπεύσει την αρχή της νέας εποχής. Ιζήματα κάτω από τα νερά της λίμνης Κρόφορντ, κοντά στο Τορόντο, δείχνουν τη συσσώρευση ενώσεων που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την παραγωγή χημικών και ραδιενεργών ισοτόπων από πυρηνική τεχνολογία. Τον Ιούλιο, ομάδα εργασίας της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών όρισε τη λίμνη ως επίσημο χώρο παρακολούθησης του Ανθρωποκαινικού. Αυτό έφερε τον όρο στην ευρύτερη δημόσια συνείδηση, εστιάζοντας την προσοχή στον σοβαρό αντίκτυπο του ανθρώπινου παράγοντα στον πλανήτη μας.

Ουσιαστικά, η σωτηρία του πλανήτη εξαρτάται από τη μεγαλύτερη απειλή του, τον παγκόσμιο πληθυσμό των 8 δισεκατομμυρίων. Και όπως έδειξε η πρόσφατη διάσκεψη COP28 στο Ντουμπάι, δεν υπάρχει πραγματική διάθεση για ριζικές αλλαγές. Η απουσία ενός αξιόπιστου συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης, ικανό να αντιμετωπίσει παγκόσμιες κρίσεις, είναι προφανής. Αφού καμία έως τώρα διεθνή συμφωνία για το Κλίμα δεν έχει συνοδευθεί από αυστηρό σύστημα ελέγχου και κυρώσεων, παραμένοντας σε εθελοντική βάση και στην προθυμία των συμμετασχόντων. Αφού στις κορυφαίες διασκέψεις για το Κλίμα υπάρχει ένα τεράστιο λόμπι από κορυφαίες εταιρείες ενέργειας που προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Και αφού η ασάφεια και η αοριστία γύρω από τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων και φτωχότερων χωρών καλά κρατεί.

Τι μπορούμε να περιμένουμε, λοιπόν; Ποια η προοπτική; Επειδή η σωτηρία του πλανήτη είναι μονόδρομος, θα πρέπει να επιλέξουμε να είμαστε πρωτίστως συνειδητοί άνθρωποι και έπειτα να επιλέξουμε τις πολιτικές ηγεσίες σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Για να αποφεύγονται επικοινωνιακές πολιτικές χωρίς ουσία και λύσεις που μπορούν να εξαργυρωθούν αμέσως.