Skip to main content

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι 140 ελεγκτές στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ δεν λαμβάνουν ούτε το λεγόμενο «ελεγκτικό επίδομα», όπως συμβαίνει για τους ελεγκτές άλλων υπηρεσιών και φορέων της Πολιτείας

Η Πολιτεία οφείλει να ανταμείβει όλους για τις υπηρεσίες τους. Ειδικά, εάν εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο. Δεν πρέπει να προβαίνει σε άδικους διαχωρισμούς, γιατί τότε δημιουργεί εργαζόμενους «πολλών ταχυτήτων». Στο τέλος της ημέρας, η ίδια η Πολιτεία βγαίνει χαμένη από αυτές τις κοντόφθαλμες επιλογές, αφού εξανεμίζεται το κίνητρο για να προστεθούν έσοδα για τα Δημόσια Ταμεία, που τόσο τα έχει ανάγκη.

Οι 140 ελεγκτές στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του e-ΕΦΚΑ γνωρίζουν από πρώτο χέρι, την έννοια της αδικίας. Ρίχνονται καθημερινά στη μάχη κατά της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας, αλλά είναι οι μόνοι που δεν έχουν καμία νομική κάλυψη, ενώ δεν λαμβάνουν ούτε το λεγόμενο «ελεγκτικό επίδομα», όπως συμβαίνει για τους ελεγκτές άλλων υπηρεσιών και φορέων της Πολιτείας!

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δώσει τη συγκατάθεσή της, το πρόβλημα παραμένει. Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι μετράνε τα κουκιά διαφορετικά. Τι και αν «τσάρος» της Οικονομίας είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι πρότινος «ένοικος» της Σταδίου 29; Φαίνεται ότι μάλλον αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα για τους ελεγκτές, μάλλον το αντίθετο…

Η ετήσια δαπάνη για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος ανέρχεται στα 450.000 ευρώ, ποσό μηδαμινό μπροστά στον πακτωλό των δισ. ευρώ που καλούνται να διαχειριστούν στο οικονομικό επιτελείο. Μικρή λεπτομέρεια: Οι συγκεκριμένοι ελεγκτές απέφεραν στο Δημόσιο Ταμείο περίπου 11 εκατ. ευρώ το 2022 και εκτιμάται ότι το ποσό αυτό αυξήθηκε και άλλο κατά τη φετινή χρονιά. Αλλά «ελεγκτικό επίδομα» δεν πρέπει να λάβουν, γιατί είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού!

Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση μέχρι και από τη ΔΑΚΕ ΕΦΚΑ, δηλαδή τη συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει τη ΝΔ. Μάλιστα, κατατέθηκε πρόταση το συγκεκριμένο επίδομα να απονέμεται μέσω ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστώνονται τα πρόστιμα που θα καταβάλλονται από όλους εκείνους που εντοπίζουν οι εν λόγω ελεγκτές του ΕΦΚΑ. Έτσι, δεν θα υπάρχει η παραμικρή επιβάρυνση για το Δημόσιο Ταμείο, ώστε να μην προβληματίζεται και ο έχων τα κλειδιά του προϋπολογισμού.

Μέχρι τώρα θετική απόκριση δεν υπήρξε. Να δούμε μήπως αλλάξει κάτι στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν από το υπουργείο Εργασίας εντός του 2024. Για να διορθωθεί μια κατάφωρη αδικία και να ξεπεραστεί η επίμονη και αδικαιολόγητη (έως εμμονική) πολλές φορές άρνηση της Πολιτείας.

Μέχρι τότε οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα συνεχίζουν τους ελέγχους υπό αντίξοες συνθήκες. Θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κάθε λογής κινδύνους, από βιαιοπραγίες, μέχρι «εκβιαστικές» μηνύσεις από κακοπροαίρετους εργοδότες. Εκείνοι θα κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν. Πότε η Πολιτεία θα κάνει αυτό που πρέπει, αυτό που οφείλει;