Skip to main content

Ποιος Κόστα;

Αλλάζουμε πίστα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συνωνυμία σκοτώνει κάθε γλύκα.

Οι συνωνυμίες/συνεπωνυμίες δημιουργούν ιστορίες. Οι κινηματογραφικές είναι απολαυστικές, όπως στον «Μεγάλο Λεμπόφσκι», όπου ο «Dude» γίνεται στόχος ανθρώπων της νύχτας, οι οποίοι τον μπερδεύουν με έναν εκατομμυριούχο που τυγχάνει να έχει το ίδιο επώνυμο, δηλαδή Lebowski.

Αλλάζουμε πίστα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συνωνυμία σκοτώνει κάθε γλύκα. Ρωτήστε και τον Ηρακλειώτη που έμαθε εντελώς τυχαία ότι το σπίτι του βγήκε σε πλειστηριασμό, λόγω συνωνυμίας με τον πραγματικό οφειλέτη.

Το λάθος έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες που προχώρησαν το 2000 στην κατάσχεση του ακινήτου, βάσει ονοματεπωνύμου και όχι βάσει ΑΦΜ, χωρίς να μπουν στον κόπο να τον ενημερώσουν, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Πάνε επτά χρόνια, όταν οι Βρετανοί χρήστες του twitter που θέλησαν να ευχηθούν καλή επιτυχία στη νέα πρωθυπουργό, Theresa May έστελναν συγχαρητήρια στην ηθοποιό αισθησιακών ταινιών, Teresa May. Μπερδεύτηκαν ή έδειξαν πώς θα ήθελαν να μοιάζει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη Μάγκι;

Στην Πορτογαλία, άλλα άγχη. Ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω λάθους σε απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών υποκλοπών. Οι δικαστικές αρχές της χώρας, στο πλαίσιο των ερευνών που αποκάλυψαν σκάνδαλο διαφθοράς -λαδιές σε πράσινες δουλειές- φέρονται να μπέρδεψαν το όνομα Αντόνιο Κόστα, με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα. Σαν να λέμε, «Ποιος Παπαδόπουλος».

Τι θα συνέβαινε εδώ; Τίποτα. Δεν θα είχε παραιτηθεί κανείς, «πλήρως διαθέσιμος με τη δικαιοσύνη να συνεργαστεί». Δεν θα βρισκόταν κανείς εκτός πολιτικής, γιατί «η αξιοπρέπεια του λειτουργήματος με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητα δεν είναι συμβατή».

Τύχη καλή μάς ευλόγησε και οικονομικούς κινδύνους ξόρκισε. Τώρα, στη χώρα των φάντος, μπορεί να ξαναγίνει το αλεύρι σιτάρι ή ο Πορτογάλος κοιτά ήδη των Βρυξελλών τη χάρη;

Εαν αποδειχθούν αληθινά όλα όσα λέει ο δικηγόρος του. Χωρίς κραυγές και οιμωγές.