Skip to main content

Δεν φταίει ο κακός μας ο καιρός

Nick Paleologos / SOOC

Η Θεσσαλία βρίσκεται σε μια κρίσιμή καμπή για το μέλλον της. ‘Η θα ανασυγκροτηθεί ή θα «πεθάνει», μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αθηνά Σιδέρη-Μιχαλάκη,
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας

Στην ξεχασμένη για χρόνια Θεσσαλία, από μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς και πολιτικές, στράφηκαν τα φώτα της δημοσιότητας μετά το φονικό χτύπημα του Daniel που κατέστρεψε τον μεγαλύτερο κάμπο της χώρας και άφησε άστεγους χιλιάδες ανθρώπους.

Η πρόσκαιρη δημοσιότητα, λόγω των πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων που χτύπησαν και τις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, δυστυχώς δεν ανέδειξε την ουσία των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την Περιφέρεια.

Το καμπανάκι είχε ήδη χτυπήσει από το 2020 με τον Ιανό. Όμως δεν ακούστηκε ούτε από την κεντρική, ούτε από την περιφερειακή διοίκηση, ενώ οι δημοτικές αρχές ασχολήθηκαν με έργα βιτρίνας κι όχι αποκατάσταση και συντήρηση των υποδομών για να θωρακίσουν τους Δήμους και τους δημότες τους.

Οι εξαγγελίες τόσο του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ήταν, εκ του αποτελέσματος, άλλο ένα επικοινωνιακό σόου κενό περιεχομένου.

Η κακοκαιρία Elias, τρεις βδομάδες μετά τον Daniel, ήταν η ταφόπλακα στις ελπίδες των χιλιάδων Θεσσαλών που πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ξαναβάλουν την ζωή τους σε τάξη, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Περιφερειάρχη Αγοραστού. Εξαγγελίες σε επανάληψη, καθώς είχαν ακουστεί οι ίδιες ακριβώς και μετά τον Ιανό το 2020.

Η Θεσσαλία βρίσκεται σε μια κρίσιμή καμπή για το μέλλον της. ‘Η θα ανασυγκροτηθεί ή θα «πεθάνει», μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ήδη καταγράφει σημαντική πληθυσμιακή μείωση, 6,1% μέσα σε μια δεκαετία. Τη δεκαετία που Περιφερειάρχης ήταν ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Αγοραστός.

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, ήταν ο κύριος παράγοντας για την υπανάπτυξη της Θεσσαλίας και ο απόλυτα υπεύθυνος των καταστροφών που προκάλεσαν ο Ιανός, ο Daniel και ο Elias, με την ανεπάρκεια, την έλλειψη σχεδίου και οράματος.

Δε φταίει ο κακό μας ο καιρός. Ούτε ότι η Θεσσαλία ήταν «άτυχη» όπως δήλωσε κορυφαίος Υπουργός.

Η Θεσσαλία χρειάζεται ανασυγκρότηση με σοβαρό σχεδιασμό, με άλλο πνεύμα και κουλτούρα διοίκησης, που εμπιστεύεται τους άξιους και ικανούς ανεξαρτήτως  κομματικών  προτιμήσεων, την επιστημονική κοινότητα, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους.

Ο συνδυασμός του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, «Πρωτοβουλία», στον οποίο είμαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Καρδίτσα, είναι η εναλλακτική πρόταση για τον τόπο μας.

Με επίγνωση της πολυεπίπεδης προσπάθειας που απαιτείται, όλοι μαζί με σχέδιο και όραμα μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε την Θεσσαλία κέντρο αξιοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων.

* Η Αθηνά Σιδέρη-Μιχαλάκη είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κάτοχος MSc στην Σχολική Ψυχολογία και στην Φυσική Δραστηριότητα & Αθλητική Αναψυχή