Skip to main content

Δημοτική συγκοινωνία Σαρωνικού: Ένα από τα πιο σοβαρά στοιχήματα της επόμενης μέρας

«Δεν είναι ζήτημα πολιτικής σπέκουλας και προεκλογικών σκοπιμοτήτων η καθημερινή εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, εργαζομένων, έφηβων, ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν ή να έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικό όχημα»

Του Δημήτρη Παπαχρήστου, υποψήφιου δημάρχου Σαρωνικού, απόφοιτου μηχανολόγου μηχανικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση στην ΑΣΟΕΕ

Ένα από τα πιο σημαντικά διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων του δήμου Σαρωνικού είναι αδιαμφισβήτητα η δημοτική συγκοινωνία.

Ένας δήμος που αριθμεί 30.047 ανθρώπους όλων των ηλικιών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού-κατοικιών του 2021, βιώνει εδώ και δεκατρία χρόνια την συγκοινωνιακή υποβάθμιση των πέντε δημοτικών ενοτήτων του, Καλυβίων-Λαγονησίου, Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Παλαιάς Φωκαίας και Κουβαρά, παρ’ όλη την αύξηση των τεχνολογικών καινοτομιών στις αστικές μετακινήσεις όλων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων σήμερα. Οι μετακινήσεις είναι ένα αγαθό μεγάλης σημασίας για τους δημότες των σύγχρονων περιαστικών περιοχών, αλλά και για τη λειτουργικότητα ενός δήμου, που οφείλει διαρκώς να επιζητά την παραγωγική διαμόρφωση του περιαστικού περιβάλλοντος.

Η διαδικασία των εσωτερικών μετακινήσεων σε έναν δήμο έκτασης 133,43 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως ο δήμος Σαρωνικού είναι κάτι που αφορά όλους μας και επιδρά ουσιαστικά στην καθημερινότητα του καθενός από εμάς. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής σπέκουλας και προεκλογικών σκοπιμοτήτων η καθημερινή εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, εργαζομένων, έφηβων, αλλά ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν ή να έχουν στην κατοχή τους κάποιο ιδιωτικό όχημα μεταφοράς και εξυπηρετούνται εξολοκλήρου από τα διαθέσιμα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Η νέα διοίκηση του δήμου Σαρωνικού, που θα εκλεγεί και θα θητεύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 με διάρκεια πέντε ετών, οφείλει το ταχύτερο, σήμερα πια περισσότερο από ποτέ, να εκπονήσει μια συνολική μελέτη του θέματος, να πραγματοποιήσει έρευνα καταγράφοντας τις απόψεις των κατοίκων, να προβεί σε στατιστική ανάλυση των ευρημάτων και κυρίως να εφαρμόσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καθημερινής και ανεμπόδιστης διακίνησης και μεταφοράς όλων των δημοτών του δήμου Σαρωνικού και στις πέντε δημοτικές ενότητες του, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Με τη σωστή οικονομική διαχείριση του δήμου και αξιοποιώντας γρήγορα τα θετικά αποτελέσματα αυτής, με τον κατάλληλο επιχειρησιακό σχεδιασμό, η αυριανή διοίκηση του δήμου Σαρωνικού θα πρέπει να παρέχει δωρεάν και χωρίς καμία αντικαταβολή αντιτίμου, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και την υπηρεσία της κάρτας του δημότη, τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων που επέλεξαν τον δήμο Σαρωνικού για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και εργασίας.

Εκτός του να διευκολυνθούν σημαντικά οι καθημερινές μετακινήσεις όλων, παράπλευροι στόχοι θα είναι να ενισχυθεί σημαντικά η οικονομία της τοπικής αγοράς και η ανάπτυξή της, να προωθήσουμε πλέον και στον δήμο Σαρωνικού την υλοποίηση της βιώσιμης κινητικότητας με περιβαλλοντική χροιά και να χτίσουμε από την αρχή με αποφασιστικότητα και προσωπική βούληση τα θεμέλια ενός σύγχρονου, φιλικού δήμου προς όλους, κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Επιπρόσθετα, στις περιόδους  που δεχόμαστε μεγάλα κύματα επισκεψιμότητας λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς των τοπίων μας και των γραφικών παραλιών μας, η δημοτική συγκοινωνία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων, στην αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων και στην αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ταλαιπωρεί αισθητά όλους τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.

Η εισαγωγή νέας μορφής στρατηγικών περιαστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης όλων των δημοτικών κοινοτήτων μας δεν πρέπει να είναι απλά μια θεωρία πλέον ή ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Επιβάλλεται να σκιαγραφεί το αύριο όλων μας και να τοποθετεί τον δήμο Σαρωνικού στο βάθρο που του ανήκει, αυτό των δήμων πρότυπο για όλη την Ελλάδα!

Ξεκινάμε λοιπόν!