Skip to main content

Αντωνία Κουτσούκου: Ένα δυνατό αποτύπωμα στο ΕΣΥ

Η ακατάπαυστη προσπάθεια, η σωστή κλινική πρακτική και η αξιοπρεπής συμπεριφορά ανταμείβονται!

Έτσι είχε δηλώσει  η κα Αντωνία Κουτσούκου η οποία μόλις χθες αφυπηρέτησε  από τη θέση της  Διευθύντριας της  Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”,  όταν το έργο της κλινικής της την περίοδο του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα την άντληση  μιας δυνατής χορηγίας  από τη Eurobank .
Με τη χορηγία εκείνη – που δεν ήταν η μόνη-  είχε ανακαινιστεί η  Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων Αναπνευστικού (Ε.Μ.Λ.Α.) της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής  του νοσοκομείου. Το έργο εκείνης της περιόδου ενσωμάτωσε την επιβίωση αλλά και  πλήρη αποκατάσταση ανθρώπων πολλών που βρέθηκαν σε εξαιρετικά  δύσκολο κατώφλι (σ.σ.  μεταξύ των οποίων και η οικογένεια της γράφουσας).

Μια γυναίκα από μέταλλο (πολύτιμο) αλλά και από μετάξι.

Πρόθεση και εκδοχή αυτού του άρθρου δεν είναι η παράθεση ολίγου βιογραφικού αν και κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αναπόφευκτο για να γνωρίσεις τη γιατρό. Πρόθεση είναι στοιχεία προσωπικής μαρτυρίας και όχι μόνον,  για να γνωρίσει κάποιος τον άνθρωπο και το ισχυρό αποτύπωμά του στο χώρο.

Καθώς, αυτοί είναι άνθρωποι που επί σειρά ετών υπηρετούν το Ε.Σ.Υ. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας  που με μεγάλη ευκολία το κρίνουμε, το κατακρίνουμε μα το χρειαζόμαστε όλοι, όπως η ίδια η ζωή συχνά καταγράφει.

Αντωνία Κουτσούκου:  Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΕΚΠΑ, Πνευμονολόγος Εντατικολόγος,  Διευθύντρια (μέχρι τις 31/8/23) της Μονάδας ΜΕΘ Σωτηρία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου.
Στο βιογραφικό της  ξεχωρίζω τις ρίζες από την Αμαλιάδα -γιατί αναφέρονται-  το πτυχίο με Λίαν Καλώς, την  πλούσια μετεκπαίδευση στο εξωτερικό, την πορεία της ως καθηγήτρια  στα πανεπιστημιακά έδρανα στην εντατική θεραπεία, την διαδρομή της στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας την αναφορά της στο άντρα της Δημήτρη. Πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο και μια προσπάθεια που οδήγησε σε μια κάποια κορυφή ασφαλώς όχι χωρίς εμπόδια.
Αυτά περί βιογραφικού και αν όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα, η αναζήτηση στο διαδίκτυο δίδει τα πάντα.

Αυτό που ξεχώρισα στην Αντωνία Κουτσούκου όταν την γνώρισα επί τω έργω, είναι,  πως αν και  στόφα παλιά δρούσε μεταμοντέρνα. Η ιδέα της ομάδας ήταν διάχυτη. Η επιστήμη άλλωστε προχωράει τόσο γρήγορα που αν θες να επιτύχεις το επόμενο βήμα προς την πρόοδο, είναι αδύνατον χωρίς ομάδα. Οι μονάδες και οι διάνοιες δεν φτάνουν από μόνες τους για την πρόοδο. Η λογική άλλαξε. Η Αντωνία λοιπόν έφτιαχνε ομάδες, πολλές εκ των οποίων,  την ακολούθησαν στη διαδρομή της προς το νέο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως με πρωτοπορία μπήκε από τις πρώτες μαζί με τους ανθρώπους της στην μάχη κατά του κορωνοϊού, δοκιμάζοντας πολλές εναλλακτικές θεραπείες, πετυχαίνοντας ισχυρά αποτελέσματα όταν η νόσος ακόμη “θέριζε” .
Γνωρίζοντας την κα Κουτσούκου και τον “κόσμο” της παρατηρούσα πολλά κοινά στοιχεία: Mια συναντίληψη, μια κοινή κουλτούρα. Μια ομάδα όχι απλώς καταρτισμένη επιστημονικά, αλλά άνθρωποι με βαθιά μόρφωση.
Ιατρική και ποίηση και μουσική και λογοτεχνία. Βλέπετε μετά από τέτοιες εμπειρίες, οι καρδιές των ανθρώπων ανοίγουν….. Aυτό έζησα εγώ στην  Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του ΣΩΤΗΡΙΑ. Και δεν ξέρω πως ακούγεται όλο αυτό τώρα. Τότε όμως εγώ ένοιωσα πως βρισκόμαστε σε πολύ καλά χέρια.

Όταν λοιπόν η Κουτσούκου λειτουργούσε ως γιατρός εξηγούσε λεπτομερώς την κατάσταση, αφήνοντας πάντα ένα μικρό παράθυρο ελπίδας ακόμη και όταν αυτό δεν υπήρχε. Πολλές φορές αν και το παράθυρο ήταν κλειστό, εκείνοι (Κουτσούκου και Σια) έβρισκαν τον τρόπο να το ανοίξουν.

Όταν λειτουργούσε ως άνθρωπος έβρισκε τον τρόπο να μας φέρει σε επαφή με τον αγαπημένο μας που έδινε μάχη σκληρή κι εμείς μαζί του.

Έτσι λοιπόν περιθάλποντας “επώνυμους” και “ανώνυμους”-όροι αδόκιμοι αλλά κατανοητοί σε όλους μας-  κατάφερε με δωρεές να μεγαλώσει τη ΜΕΘ, να ενισχύσει τη  δυναμικότητά της να  ενισχύσει το μέτρο της κλινικής, το μέτρο του νοσοκομείου.

Η Αντωνία Κουτσούκου είναι μια από τους γιατρούς που τίμησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανέδειξε αναμφίβολα τις ατελείωτες δυνατότητές του. “Οι πιο ακριβές θεραπείες αφορούν και πρέπει να αφορούν τους πιο φτωχούς ανθρώπους”. Αυτή είναι  άλλωστε και η μέγιστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ.
Θα κλείσω αυτήν την γραφή με άλλη μια προσωπική νότα επανάληψης….

Προς τη γιατρό μας Αντωνία Κουτσούκου:

Με όση εκτίμηση μπορεί να εκφράσει άνθρωπος σε άνθρωπο.

Ειρήνη Σακελλάρη