Skip to main content

Το δάσος της στάχτης

REUTERS/Alexandros Avramidis

Ένα δασαρχείο υπεύθυνο μιας έκτασης 800.000 στρεμμάτων είχε μόνο τέσσερις δασοφύλακες.

Πριν και μετά τη φωτιά. Τη φετινή, τη μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν το EFFIS άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα. Φωτογραφίες και βίντεο από την επικράτεια της στάχτης. «Το δάσος της Δαδιάς όπως το ξέραμε δεν θα το ξαναδούμε […] Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Tμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Το δάσος της Δαδιάς και πέρυσι καιγόταν. Μια εβδομάδα. Μια βροχή βοήθησε το έργο της Πυροσβεστικής. Tι δεν βοήθησε το 2022; Ότι ένα δασαρχείο υπεύθυνο μιας έκτασης 800.000 στρεμμάτων είχε μόνο τέσσερις δασοφύλακες, ότι δεν υπήρχε ούτε ένας δασολόγος, καθώς επίσης ότι ο τελευταίος διοικητικός υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε το 2020, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα χρέη να εκτελούνται από τους λιγοστούς υπαλλήλους διαφορετικών καθηκόντων, ότι τα φράγματα της περιοχής έμειναν χωρίς νερό, γιατί δεν είχε γίνει καμία συντήρηση. Α, ήταν πρόβλημα και το «δύσβατον του εδάφους». Προφανώς, γι’ αυτό χρειάστηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί τέσσερις ημέρες ώσπου να φτάσουν στον Έβρο.

Τι έμεινε; Οι υποσχέσεις του (τότε) υφυπουργού Περιβάλλοντος. «Tο δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέλημά μας είναι να οργανώσουμε σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Σχεδιάζουμε ήδη τα βήματά μας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος».

Κοίτα κάτι συμπτώσεις. 395 μέρες μετά, ο ίδιος, από άλλη θέση, του ειδικού πρωθυπουργικού συμβούλου, αναλαμβάνει συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων. Θα ξανασχεδιάσουμε τα βήματά μας. Συμφορά μας.

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σήμερα στη Βουλή, ενώ ο χορός του θανάτου στο οικοσύστημα καλά κρατεί, πόση αξιοπιστία θα έχει, ό,τι κι αν ακουστεί;

Μακάρι η απαισιοδοξία να καεί και να αναδυθεί η πιο «πλούσια» ασπρόμαυρη εικόνα που έχω δει. Όμως, τίποτε δεν με προετοιμάζει μέχρι στιγμής. Ακόμη και οι θεωρίες και οι δικαιολογίες είναι της ντροπής