Skip to main content

Καρπουζόφλουδες

Τα καλοκαίρια μας μυρίζουν καρπούζι.

Ο Πάμπλο Νερούδα περιγράφει τη στιγμή που το κόβουμε. «Τα δυο ημισφαίρια ανοίγουν, / μια σημαία πράσινη, λευκή και κόκκινη προβάλλει, / που διαλύεται σε έναν καταρράκτη ζάχαρης, / σε απόλαυση!».

Τα καλοκαίρια μας μυρίζουν καρπούζι. Τα καλοκαίρια μας είναι βουτιές στην κατακόκκινη υδρόγειο με τα σπόρια. Τα καλοκαίρια ο κόσμος είναι πιο απλός. Μια φέτα καρπούζι σε μια παλάμη θάλασσας. Ο κόσμος είναι απλός, μα γίνεται περίπλοκος όταν το «φρούτο του φτωχού» έφτασε να πωλείται ακόμη και πάνω από 1 ευρώ το κιλό.

Και δεν μιλάμε για το πείραμα το καλό. Επιστήμονες της 68ης Ρωσικής Αποστολής στην Ανταρκτική κατάφεραν να καλλιεργήσουν καρπούζια με μια μέθοδο χωρίς χώμα, στο σημείο όπου έχει καταγραφεί η δεύτερη χαμηλότερη θερμοκρασία στη Γη, το Βοστόκ. Επιστροφή από τους -89,2 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο του 1983 στην Ελλάδα του 2023, όπου γίναν τα καρπούζια είδος πολυτελείας.

Γιατί; Πήραν τοις μετρητοίς τους στίχους του ποιητή; «Οι δυνάμεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί ένα καρπούζι τον Αύγουστο είναι κατά πολύ ανώτερες απ’ τις άλλες που συντρέχουν για να συντελεστεί ένα κακούργημα σε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου».

Γιατί; 0,50 ευρώ τη Δευτέρα 31 Ιουλίου από 0,25 ευρώ πέρυσι. Διπλάσια τιμή στη χονδρική. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανησυχεί. Η ζωή εξακολουθεί να είναι ακριβή, αν και έχει υποχωρήσει ο πληθωρισμός. «Είναι ακριβή, βεβαίως. Και οι τιμές των τροφίμων είναι ακόμη πολύ υψηλές… Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Επίσης, η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί», είπε στο κινεζικό δίκτυο CGTN.

Έχουν αυξηθεί και τα περιθώρια να γίνουμε Κινέζοι, που προσφέρουν το καρπούζι ως δώρο. Ξεπερασμένο το ρόδο. «Τρέφω για σας ζουμερά συναισθήματα», ακόμη και τα κουκούτσια είν’ κεντήματα…