Skip to main content

Τι μανία έχει η φύση;

ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ / EUROKINISSI

Τι μανία έχει η φύση; Τους δικούς της νόμους έτσι θα βαφτίσεις; Οι άνθρωποι οφείλουν να προσαρμοστούν. Μέρος της είναι, αυτή τους γέννησε, αυτή τους ανέθρεψε, με ομφάλιο λώρο ακόμη συνδέονται.

Ένας χείμαρρος ακολουθεί τη διαδρομή που πάντα ακολουθούσε. Δεν στρίβει. Συντρίβει, όταν βρει κτίσματα. Τον κάνει αυτό εκδικητικό, μανιασμένο, διαβολικό ή τιμωρό;

Κάτι τέτοια, αν και πιο ήπια, χρησιμοποιώ, όταν ρωτά το ανιψίδι το μικρό. Η απόδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών στη φύση είναι μια κάποια λύση. Όπως και η ονοματοδοσία κάθε κακοκαιρίας, που «διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους».

Τον Οκτώβριο του 2017 ήρθε ο «Δαίδαλος» με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Έναν μήνα μετά η «Ευρυδίκη», που άφησε πίσω της (κυριολεκτικά) συντρίμμια, και ο Medicane (Mediterranean και hurricane) «Ζήνων». Το 2018 ήταν η «Ιοκάστη», θαρρώ. Φθινόπωρο του ίδιου έτους ο «Ξενοφών» και ο μεσογειακός κυκλώνας με τη ζορμπαλίδικη ανεμελιά. Αγκαλιά με τα Μποφόρ και τα νερά. Το 2020, ο «Ιανός» δηλώνει παρών. Τη «Μήδεια» δεν ξεχνώ, για τον «Κλέωνα» τι να πω.

Είναι «κακός», απορεί το μικρό; Άλλοθι γερό. Ανοίγουμε τη μεγάλη τσάντα, βγάζουμε το μικρό τσαντάκι με τα κλισέ, κλείνουμε τη μεγάλη τσάντα, ανοίγουμε το μικρό τσαντάκι και βουαλά: «Απέναντι στη μανία της φύσης, κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό».

Τι μανία έχει η φύση; Τους δικούς της νόμους έτσι θα βαφτίσεις; Οι άνθρωποι οφείλουν να προσαρμοστούν. Μέρος της είναι, αυτή τους γέννησε, αυτή τους ανέθρεψε, με ομφάλιο λώρο ακόμη συνδέονται. «Θεέ μου πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά / Θεέ μου πρωτομάστορα μ’ έκλεισες μες στη θάλασσα».

Το ξεχνούν, όμως. Αναφέρονται σ’ αυτήν σαν έτερον του ανθρώπου. Χτίζει η φύση, τσιμεντώνει, καταναλώνει, ρυπαίνει, αποψιλώνει;

Η «ενοχοποίησή» της, όμως, μας αθωώνει. Αφού είναι «εκδικητική» και κανένα μέτρο απέναντι στη «μανία» της δεν θα σταθεί, απαλλασσόμαστε από κάθε ενοχλητική εμπλοκή. Ευθύνης.

Καταλαβαινόμαστε τώρα. Δεν χρειάζονται περισσότερα.