Σβήνει η κατσίκα τη φωτιά; Μασουλάει τα ξερά. Η Καλιφόρνια τις χρησιμοποιεί για την αραίωση της βλάστησης από πυκνά δάση, ώστε να δημιουργηθεί ένα φράγμα για τις φλόγες.
Οι υπηρεσίες έχουν μεγάλη ζήτηση και οι ιδιωτικές εταιρείες, που μετακινούν κοπάδια κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, πιέζουν για αλλαγές στη νέα πολιτειακή εργατική νομοθεσία, που θα τεθεί σε ισχύ το 2024, διεκδικώντας υπερτριπλασιασμό μισθού για τους κτηνοτρόφους στα 14.000 δολ.
Πώς γίνεται η δουλειά; Οι δασικές υπηρεσίες, οι δήμοι, οι κάτοχοι γης σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και κτηματίες επικοινωνούν με μεγάλες επιχειρήσεις εκτροφής αιγών-πυροπροστατών. Κανονίζεται ραντεβού και να σου ένα κομβόι φορτηγών. Ένα με εξοπλισμό, για να οριοθετηθεί η περιοχή με μια πρόχειρη περίφραξη, άλλο με ποτίστρες για τις καλές κατσίκες, κι άλλα με τα κοπάδια.
Και γιατί, παρακαλώ, δεν στρέφονται σε πρόβατα και γελάδια, που τα έχουν και άφθονα; Αυτά θέλουν λιβάδια κι όχι τις θαμνώδεις δασικές εκτάσεις που καίγονται συχνότερα.
Τα κατσίκια σε μια δυο μέρες, ανάλογα με την έκταση, χαμηλώνουν τη θαμνώδη βλάστηση, αφού βόσκουν όρθια στα δύο πόδια, περιορίζοντας την ξηρή καύσιμη ύλη. Σαν κάποιος να έχει περάσει με ένα δυνατό χορτοκοπτικό, αφήνοντας ένα τοπίο διάσπαρτο με ανοιχτούς χώρους αντιπυρικές ζώνες. Οι κατσίκες μπορούν να τρώνε ασταμάτητα -τι να πω, θα έχουν καλό μεταβολισμό-, ενώ προσφέρουν και δωρεάν λίπασμα, αποτρέποντας τη διάβρωση του εδάφους.
Στα δικά μας ορεινά χωριά τα ήξεραν όλα αυτά καλά. Για χρόνια πολλά έκαναν τη δουλειά, χωρίς business στην πλαγιά. Mε δυσκολίες -σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσειςκαι άτσαλα, ελλείψει σχεδίων διαχείρισης και ελέγχου.
Τώρα, τι; Καλό το πρόγραμμα «Αιγίς» -προβλέπει τη διάθεση 1,9 δισ. ευρώ για την ανανέωση των εναέριων και επίγειων μέσων-, αλλά πάγκαλοι οι καθαρισμοί. Αρκεί να βρεθούν αρκετοί γιδοβοσκοί, αφού η ολοκληρωμένη πρόληψη αργεί.