Skip to main content

Πάρτι στη Wall Street

Το κύμα αυτό τροφοδοτείται από την είδηση της υποχώρησης του πληθωρισμού και των ελπίδων περί «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας έπειτα από τις αλλεπάλληλες και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού του Prince «1999» βρίσκονται στα χείλη χρηματιστών και αναλυτών της Wall Street τις τελευταίες ημέρες, καθώς ένα πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα με τη μορφή επενδυτικού πυρετού κυριαρχεί στην αγορά.

Το κύμα αυτό τροφοδοτείται από την είδηση της υποχώρησης του πληθωρισμού και των ελπίδων περί «ομαλής προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας έπειτα από τις αλλεπάλληλες και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Θυμάστε τις ένδοξες ημέρες του dot.com και το χρηματιστηριακό πάρτι που στήθηκε το 1998 και το 1999 στη Wall Street; Ε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα, με τον χρηματιστηριακό δείκτη Nasdaq 100 να καταγράφει κέρδη της τάξης του 42% από την αρχή του έτους.

Ο δείκτης-βαρόμετρο για την τεχνολογία, στον οποίο συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως Nvidia Corp., Apple Inc και Microsoft Corp., βρίσκεται πιο ψηλά απ’ ό,τι βρισκόταν την ίδια περίοδο το 1998 και το 1999, όταν οι ετήσιες επιδόσεις του ανήλθαν στα εντυπωσιακά 82% και 100%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι φωνές όσων προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ενέχει η τρέχουσα κατάσταση έντονης επενδυτικής ευφορίας, υπενθυμίζοντας τι ακολούθησε τη χρηματιστηριακή τρέλα του 1999 και τις μεγάλες απώλειες της επόμενης τριετίας. Όμως, είναι τέτοια η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στη Wall Street, που δύσκολα μπορεί να σταθεί κανείς εμπόδιο σ’ αυτό το ρεύμα.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που ωθεί την αγορά: Τα θεαματικά κέρδη των αμερικανικών τραπεζών που αντανακλούν τα πολύ αυξημένα έσοδα από τόκους στον απόηχο των διαδοχικών μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Όλα δείχνουν ιδανικά αυτή τη στιγμή για τη Wall Street, που ζει παράλληλα θερμό καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών στη Νέα Υόρκη αλλά και μέσα στο χρηματιστήριο. Και το μήνυμα που εκπέμπει είναι: Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τη διαδρομή για όσο κρατήσει.