Skip to main content

Δεν ήταν τόσο «βουβές» οι εκλογές

Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI

Από τις εκλογές απουσίαζε το ισχυρό δίλημμα, που συνέβαλε στη «χαλαρή» ψήφο.

«Βουβές εκλογές»: Σε αυτό συμφωνούσαν όλοι προεκλογικά. Ο κόσμος δεν εκφραζόταν. Άλλαζε κουβέντα όταν η συζήτηση έφτανε στο θέμα των εκλογών. Πόλωση δεν υπήρχε στα καφενεία. Όχι ότι είναι καλή η πόλωση, αλλά στην Ελλάδα ζούμε!

Πολλοί οι λόγοι: Ίσως γιατί όλοι είχαν προεξοφλήσει πως δεν θα βγει κυβέρνηση από την «πρώτη κάλπη» της απλής αναλογικής. Και θα ακολουθήσει δεύτερη αναμέτρηση για να βγει κυβέρνηση. Άρα, γιατί να χαλάμε τη ζαχαρένια μας;

Απουσίαζε, δηλαδή, το ισχυρό δίλημμα, που συνέβαλε στη «χαλαρή» ψήφο. Και έδωσε πολλές ψήφους σε μικρά κόμματα. Ακόμη και σε πρωτοεμφανιζόμενα.

Σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού είχε καλλιεργηθεί εντέχνως και είχε παγιωθεί η αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι»! Ειδικά στους νέους ανθρώπους που δεν έπαυαν να δείχνουν πόσο απογοητευμένοι συνολικά είναι από το πολιτικό σύστημα. Επιζητούσαν μια αντισυστημική ψήφο, αλλά η απογοήτευση αυτή δεν οδηγεί πάντα σε αναζήτηση ρηξικέλευθων, ριζοσπαστικών αλλαγών. Όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης «εκείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια, είναι η άνοιξη που δεν έφερες».

Η μεγάλη αποχή ήταν η καλύτερη απόδειξη αυτού του κλίματος. Σχεδόν ο ένας στους δύο ψηφοφόρους απέφυγε να κάνει τον κόπο να πάει στην κάλπη. Ίσως γιατί οι ψηφοφόροι είδαν να περιορίζεται η προεκλο- γική εκστρατεία σε επουσιώδη και ασήμαντα. Όποιοι επιχειρούσαν να βάλουν κρίσιμα θέματα στην ημερήσια διάταξη, έβλεπαν να ανασύρονται στην επιφάνεια αμαρτίες του παρελθόντος. «Δήμητρες», «κυβερνήσεις ειδικού σκοπού».

Όμως η «βουβαμάρα» τελείωσε χθες. Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους. Η δημοκρατία μίλησε.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκαθαριστεί αν υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. Ουδείς γνωρίζει άλλωστε αν ο νικητής των χθεσινών εκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ισχυρή αυτοδυναμία, σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με μπόνους 40 εδρών.

Η χώρα ωστόσο δεν έχει να αντιμετωπίσει μια ήρεμη θάλασσα. Οι προκλήσεις παραμένουν σε όλα τα μέτωπα. Από την οικονομία έως τα εθνικά θέματα, οι κίνδυνοι παραμένουν και είναι πολλοί.