Skip to main content

Η αποδόμηση του ΕΣΥ κλονίζει το σύστημα περίθαλψης

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δικαιούνται να πάρουν πίσω όσα τους στέρησαν τα μνημόνια και η πανδημία

Οι πρόσφατες καταγέλαστες ρυθμίσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, σχετικά με την εφημέρευση των γιατρών στο πλαίσιο του Τομέα κι όχι με βάση την ειδικότητα τους και το τμήμα που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, φανερώνει τον πανικό και την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία.

Διαφεύγει (σκόπιμα) της κ. Γκάγκα ότι η πρόβλεψη του νομοθέτη για εφημερία Τομέα, αφορά μόνο στην διαχείριση των κλινών για την εξυπηρέτηση των ασθενών και όχι στην εφημέρευση των γιατρών. Τον νοσοκομειακό τομέα, άλλωστε, συγκροτούν τα κλινικά ή εργαστηριακά τμήματα και όχι οι γιατροί!

Διαφεύγει (επικίνδυνα) της κ. Γκάγκα ότι η νομοθεσία (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας-ν. 3418/05) προβλέπει πώς ο γιατρός ασκεί την ιατρική (και κατ’ επέκταση, εφημερεύει) στο πλαίσιο της ειδικότητάς του, στο Νοσοκομείο που έχει προσληφθεί.

Συνεπώς, το διπλό ατόπημα της κ. Γκάγκα δεν δείχνει απλά, διοικητική ασχετοσύνη αλλά κυρίως επιστημονική επικινδυνότητα, όταν υποχρεώνει έναν εφημερεύοντα γιατρό πχ. του χειρουργικού τομέα, ειδικότητας ΩΡΛ, να αντιμετωπίζει στο ΤΕΠ μία έγκυο γυναίκα με επιπλοκές, ώσπου να έλθει στο Νοσοκομείο ο ειδικός γυναικολόγος που ενδεχομένως να είναι σε εφημερία ετοιμότητας, αν δεν ελλείπει εντελώς!

Είναι διαχρονικά διαπιστωμένο πώς το ΕΣΥ, άρχισε να αποκλίνει από τις βασικές του αρχές της «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» αλλά και από τις λειτουργικές-διοικητικές κατευθύνσεις μετά τον ν. 2889/2001, αφού από τότε και με την θεσμική πρόβλεψη για τα «απογευματινά ιατρεία» άρχισε ο λειτουργικός «κατήφορος» και η δυσλειτουργία των Νοσοκομείων που στηριζόταν στο ιδεολόγημα του ΠΑΣΟΚ πώς «το ΕΣΥ έχει εξαντλήσει τα όρια λειτουργίας του». Σειρά μεταγενέστερων νομοθετημάτων συνέβαλαν ουσιαστικά στο «ξήλωμα» του ΕΣΥ και στην σταδιακή αποδόμηση του Νοσοκομειακού Συστήματος.

Διάταξη-«κλειδί» που επέδρασε στην ιδεολογική αποδόμηση του ΕΣΥ και στην ιατρική συνείδηση, ήταν η πρόβλεψη για τα «Απογευματινά ιατρεία» που εισήγαγε επίσημα την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής μέσα στην δημόσια λειτουργία των Νοσοκομείων, διαμορφώνοντας έτσι ένα καθεστώς θεσμοθετημένης «παρα-οικονομίας», θεσμοθετημένων «ιδιωτικών αμοιβών», παραβιάζοντας κατάφωρα την αξιακή αρχή του ΕΣΥ(!) που δυστυχώς διευρύνθηκε και με τον ν. 3868/2010 με τον προσχηματικό τίτλο «Ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων». Θυμίζω πώς τα Νοσοκομεία, λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο!

Πάνω όμως, σε αυτόν τον «θεσμοθετημένο εκμαυλισμό» βασίστηκε και η νομοθεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην περίοδο της πανδημίας για «είσοδο» ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, με μπλοκάκι και προνομιακές αμοιβές αλλά και διοικητική μοριοδότηση, νομοθεσία που αποτέλεσε τον «μπούσουλα» για την πρόσφατη νομοθέτηση της Ν.Δ. για:

α) Είσοδο ιδιωτών ιατρών στα Νοσοκομεία και

β) Έξοδο Νοσοκομειακών ιατρών στο ελεύθερο επάγγελμα!

Προκαλείται έτσι, πλήρης αποδόμηση του ΕΣΥ που κλονίζει ταυτόχρονα το σύστημα περίθαλψης και θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία των νοσοκομείων, σε μια περίοδο, μάλιστα, σημαντικών ελλείψεων επιστημονικού δυναμικού που δείχνει τάσεις φυγής στο εξωτερικό…

Η δυσλειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου είναι χαρακτηριστική και στηρίζεται στην καταχρηστικά εντελλόμενη μετακίνηση γιατρών από τα Νοσοκομεία της Πάτρας που κι αυτά ταυτόχρονα, αποδυναμώνονται…

Το ΕΣΥ, χρειάζεται Θεσμική ανάταξη, Λειτουργική αναδιάταξη, Διοικητική ανάπτυξη.

Τα Νοσοκομεία, χρειάζονται κάλυψη όλων των κενών θέσεων ιατρών, σε όλες τις ειδικότητες.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί, χρειάζονται σταθερές σχέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς αποδοχές, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, Ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης, με ορθολογική ωρομίσθια αποζημίωση ως υπερωριακή εργασία που θα φορολογείται με τον ειδικό συντελεστή 20% (όπως πριν τα μνημόνια!) αφού ο χρόνος εφημέρευσης ΔΕΝ προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια του γιατρού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οφείλει να διορθώσει,

  • όσα στερήθηκαν οι Νοσοκομειακοί γιατροί στην διάρκεια των Μνημονίων,
  • όσες στρεβλώσεις νομοθετήθηκαν από την Ν.Δ. στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού

και να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των αποδοχών των γιατρών στα επίπεδα προ του 2012, απόφαση που δεν σεβάστηκε και δεν εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία.