Skip to main content

Διαψεύσεις και προκλήσεις

EPA/Necati Savas

Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν τη Δύση σε αναδιαμόρφωση των πολιτικών που ασκεί έναντι της Τουρκίας. Όσο για τον Τούρκο πρόεδρο, θα βρεθεί την επομένη των εκλογών απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

Η νίκη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής αποτέλεσε έκπληξη για τη Δύση. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τον ίδιο και διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις, όπως και τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, καθώς και των Αμερικανών αναλυτών. Πλέον, όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα επικρατήσει και στις δεύτερες εκλογές που έρχονται σε 15 ημέρες.

Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν τη Δύση σε αναδιαμόρφωση των πολιτικών που ασκεί έναντι της Τουρκίας. Όσο για τον Τούρκο πρόεδρο, θα βρεθεί την επομένη των εκλογών απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Στον βαθμό που τελικά επανεκλεγεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρώτα απ’ όλα την εσωτερική οικονομική κρίση, που κατά ένα μέρος προκάλεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, θα υποχρεωθεί να διαμοιράσει το… βλέμμα του μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Προς Ανατολάς θα κοιτάξει λόγω των τελευταίων πολιτικών του επιλογών και προτεραιοτήτων και προς τη Δύση διότι εξαρτάται οικονομικά (βλέπε ΔΝΤ) και στρατιωτικά (βλέπε εξοπλιστικά προγράμματα).

Στο μεταξύ, η εξάρτηση αυτή από τη Δύση είναι που θα δώσει έναν σχετικό… αέρα ηρεμίας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όσο ο Ερντογάν θα έχει δεσμεύσεις έναντι της Δύσης, τόσο θα του είναι δύσκολο να προκαλέσει σκηνικά πολέμου στο Αιγαίο. Ωστόσο, δεν πρόκειται να αποδειχτεί ένας ήρεμος και συγκαταβατικός ηγέτης απέναντι στην Ελλάδα, γι’ αυτό και οι εντάσεις, μικρές ή μεγάλες, θα συνεχιστούν.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς θα καθορίσει τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, δεδομένου ότι η επικράτησή του στις εκλογές εξασφαλίζει στον Πούτιν έναν ισχυρό, αν και ευμετάβλητο στους χειρισμούς του πολιτικό ηγέτη, που εμφανίζει πολλές εξάρσεις και αντιφατικότητες.