Skip to main content

Σαν τον κλέφτη

REUTERS/Sarah Meyssonnier/Pool

Αμφιλεγόμενες και επικίνδυνες οι κινήσεις του Εμανουέλ Μακρόν

Μέσα στη νύχτα  υπέγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, το οποίο έκρινε συνταγματικό την Παρασκευή το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Αποτέλεσμα; Η Γαλλία να μην «κοιμηθεί» τη νύχτα της Παρασκευής, καθώς διαδηλώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει από την απόφαση των Sages, ή αλλιώς Σοφών, ή αλλιώς των μελών του Συμβουλίου.

Η γαλλική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, με τα συνδικάτα να δηλώνουν ανυποχώρητα, ενώ η πορεία της Πρωτομαγιάς αναμένεται να είναι η πολυπληθέστερη και ίσως η πιο δυναμική. Πολύ σοβαρά είναι τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα στη Ρεν, με κάδους και αυτοκίνητα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα στους Γάλλους το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ κάλεσε τα συνδικάτα σε συνάντηση.

Για ακόμη μια φορά όμως ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται τουλάχιστον -και ίσως επιεικώς- αλαζονικά, όπως είχε κάνει στην αντίστοιχη περίπτωση με το περιβόητο 49.3, το άρθρο που του δίνει αυξημένες αρμοδιότητες περνώντας τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό με Προεδρικό Διάταγμα.

Άλλωστε, και αν αντιθέσει με την πρωθυπουργό του, Ελιζαμπέτ Μπορν, έχει υιοθετήσει μια αδιάλλακτη στάση. Πριν δύο εβδομάδες στις Άλπεις όταν τον ρώτησαν για το συνταξιοδοτικό είχε απαντήσει «δεν θα λέω κάθε φορά τα ίδια».

Ο βοναπαρτισμός του Εμανουέλ Μακρόν, κοστίζει στον ίδιο σε δημοφιλία σίγουρα, κοστίζει όμως και στη γαλλική κοινωνία μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή και λαϊκή οργή, ενώ ακολουθούνται πρωτοφανείς διαδικασίες για μια μεταρρύθμιση που ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποφασίσει να περάσει έτσι κι αλλιώς.

Ταυτόχρονα, απόντος αυτήν την ώρα διαδόχου του, η κατάσταση ευνοεί την άσπονδη αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν.